Провалите не ви превръщат в провал!

Провалите не ви превръщат в провал!

Провалите не ви превръщат в провал!

Какво е общото между Уолт Дисни, Томас Едисън, Хенри Форд, Бил Гейтс, Алберт Айнщайн и безброй други успешни и предприемчиви личности? Всички те са гледали на провала като на трамплин към успеха. Ето какво имам предвид.

Уолт Дисни банкрутира 3 пъти, преди да забогатее. Томас Едисън се проваля 1000 пъти, преди да изобрети крушката. Хенри Форд фалира 5 пъти, преди да натрупа състоянието си. Забелязвате ли сходствата? Нито един от тези емблематични предприемачи не се предава в лицето на несполуката. Те са знаели, че провалите не ги превръщат в провал.

Как успешните стартъпи преодоляват препятствията по пътя към финалната линия? С алкохол! Шегувам се, не правете така! Но сега сериозно – онова, което успешните личности правят, за да се измъкнат от несигурността, е следното: те променят дефиницията си за успех. Ето как:

1. Разграничете себе си от своята идеята

Вие и идеята ви сте два съвсем отделни елемента. Лично аз съм имал безброй глупави хрумвания, но те не ме правят идиот. Добре де, тук може да поспорим, но вместо това нека се замислим над представата на Хенри Форд за успеха. Ако в началото на 20-ти век бе попитал хората дали искат кола, те щяха да отвърнат, „Това е абсурдно! Защо ми е кола, след като имам кон?”

Тогава хората са нямали идея какво представляват колите, защото те все още не са съществували. Дали въпросът на Форд го е накарал да изглежда глупаво? Вероятно, но идеята му със сигурност не е. Форд е имал визия, за която е знаел, че ще преобрази света, и не е позволил на негативното мнение на хората да повлияят на идеята му, защото е бил наясно, че той и хрумването му са две различни неща.

2. Разграничете процеса от резултата

Да имате цел е хубаво, но не позволявайте на стреса, свързан с нейното постигане, да ви закопае. Може да е смазващо да се опитвате да постигнете целта си отведнъж. Не го правете. Вместо това работете отзад-напред – от мечтания краен резултат, - и идентифицирайте стъпките, които ще ви отведат до него. След това раздробете всяка от тези стъпки на дневни или седмични планове. Така ще можете да се фокусирате върху краткосрочните задачи, вместо върху самия успех. Ако се бях вторачил в преживяването на „адската седмица” по време на обучението си за морски пехотинец, със сигурност нямаше да се справя. Вместо това се концентрирах върху следващото хапване, което ми предстоеше след 4 часа. Краткосрочните фокус е по-лесно смилаем от дългосрочния. Освен това по пътя периодично получавате обратна връзка, която открива пред вас страхотни възможности да се адаптирате.

3. Упражнявайте се - преднамерено!

Преднамерените упражнения са средството, което ви помага непрекъснато да усъвършенствате уменията си. Те обаче не се отнасят само за външните поведения, които включват социална оценка, като свиренето на китара, представянето на маркетингов план или продукт или другите видове представяне, които биват оценявани от околните. Трябва обаче да тренираме и „вътрешните” поведения, като например ефективното мислене. За да променим начина, по който се чувстваме, трябва да променим начина си на мислене, защото мислите пораждат емоции, които потикват към поведения (да, знам, че това сте го чували хиляди пъти). Съществуват много дейности, чрез които можете да се възползвате от тази закономерност – позитивно говорене, водене на дневник или заемайки поза на сила.

Успехът в която и да е сфера не идва лесно. Той е продукт на постоянни и преднамерени мисловни навици. Помнете – това, че се проваляте, не значи, че сте провал. Вземайте си поука и продължавайте напред!

Джеф Бос, предприемач, бизнес коуч, писател и лектор, за Entrepreneur.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ