Качествата, които винаги са на мода

Качествата, които винаги са на мода

Качествата, които винаги са на мода

Пътят към успеха често е осеян с препятствия. През годините съм забелязала няколко вечни качества, които успешните личности споделят и използват в професионалното си пътешествие. Търся и насърчавам тези качества у своите служители и наскоро ги обсъдих с голяма група студенти, готвещи се за първите си стъпки в света на бизнеса. Независимо дали сте опитен мениджър, или още прохождате, вземете предвид следните 3 качества:

Страст

Ще бъдете в най-добрата си форма, ако непрестанно изпитвате любопитство и страст към работата си и целите на организацията. Те личат от задаването на въпроси и подготовката да изкажете информирано мнение. Насърчавам служителите си от всички нива да бъдат „студенти на бизнеса“ - да се учат защо нещата са такива, каквито са, и как да подкрепят фирмената стратегия. Много се радвам, когато любознателен инженер ме попита за силите, които движат промяната в производството на енергия в нашата страна и как компанията реагира на тази промяна.

Страстта личи и когато сте дръзки в борбата с предизвикателствата, които изпитват уменията и ускоряват кариерата ви – сложен и специален проект или нова стратегическа инициатива. Нагласата за непрестанно развитие и това, да сте отворени към разнообразните и противоположните гледни точки, ще ви послужи добре във всеки етап от кариерата ви.

Възможности

Особено в наши дни кариерите рядко са праволинейни и предсказуеми. Вероятно ще се натъкнете на множество спънки и неочаквани отклонения. През 2002 година, 2 десетилетия от началото на успешна кариера в топ международната счетоводна фирма Arthur Andersen, загубих всичко, за което се бях трудила, когато компанията се срина заради бизнес взаимоотношения с Enron – голям клиент, който няколко месеца по-рано бе обявил фалит.

Бях решена да посрещна суровата реалност, да проуча възможностите за следващия си ход и да продължа напред, вместо да се самосъжалявам заради ситуация, за която нямам вина. Това непредвидено стечение на обстоятелствата ме отведе до Duke Energy и лидерски пост, на който дори не бях се надявала.

Винаги имате избор как да реагирате на трудностите. Ако действате с кураж и оптимизъм, ще отворите нови врати пред себе си и ще засилите издръжливостта и ловкостта си – все качества, които са изключително полезни в съвременната променлива бизнес среда.

Перспектива

Трябва да проумеете, че пътешествието ви никога няма да приключи, особено ако се стремите към висок лидерски пост. Подривни промени настъпват все по-често във всяка индустрия. Като лидер, трябва да продължавате да се развивате и адаптирате към нови рискове и възможности – да предизвиквате себе си, предположенията и екипа си с цел усъвършенстване и иновативност.

Моят бранш претърпява изключителна трансформация, движена от очакванията на потребителите, развиващите се технологии и новите социални политики. Същото важи и за много други сектори на икономиката. Правилната перспектива – да възприемате пътя пред себе си като маратон с препятствия, а не като спринт по права отсечка – ще ви помогне да избегнете ограничения поглед и самодоволството, да останете фокусирани върху трайните приоритети и дългосрочната стойност.

Независимо дали се намирате в началото, средата, или към края на кариерата си, ще се убедите, че страстта, възможностите и перспективата са решаващи критерии за успех.

Лин Гуд, председател, президент и главен изпълнителен директор на Duke Energy Corporation, за LinkedIn.com


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ