5 признака, че сте на ръба на хронична преумора

5 признака, че сте на ръба на хронична преумора

5 признака, че сте на ръба на хронична преумора

Като предприемачи, повечето сме "рационални оптимисти"; вярваме в бизнесите и екипите си и въпреки периодичните кризи на увереността, вярваме, че ние сме правилните хора да поведат компанията към успеха.

Вероятно и вие имате такива представа за себе си. Но едно от най-лесните предположения, които правим, е онова, което най-често нарушаваме – предположението, че винаги ще кипим от енергия и ентусиазъм за ролята си.

Предприемаческата преумора

Истината е, че предприемаческата преумора е реално и често срещано явление. Чрез някаква комбинация от прекомерно усърден труд, подценяване на стреса или липса на отдушник, много предприемачи рано или късно започват да ненавиждат работата си и не могат да понесат мисълта, че трябва да продължават.

Да си в такова състояние не е никак забавно, но то не ни сполетява изведнъж – преумората се прокрадва, когато не внимаваме, и нараства с всяко безобидно събитие и повтарящо се усилие. Но как можем да забележим и пресечем преумората, докато тя е още в развитие?

Борбата с хроничната преумора започва с разпознаването на следните 5 важни предупредителни знаци и вземането на мерки срещу тях:

1. Не се вълнувате от ходенето на работа

Едва ли някой ходи на работа с кой знае какъв ентусиазъм всеки ден, но хората, които обичат своята, се вълнуват поне от време на време. Паденията и възходите са неизбежни, но като цяло асоциациите с офис средата са положителни. Тази склонност е още по-силна при предприемачите – всъщност повечето собственици на бизнес нямат търпение да станат от леглото и да продължат да изграждат екипите си.

Ако обаче непрекъснато ви липсва ентусиазъм, трудно се измъквате изпод одеялото и ви се вие свят от идеята, че трябва да ходите в офиса, най-вероятно преумората е точно зад ъгъла. Опитайте да намерите нови причини да се вълнувате от работата си или направете промени, които ще ви освободят от негативните емоции, свързани с работното място.

2. Раздразнителни сте в общуването с колегите, партньорите или клиентите 

Вие сте изградили тази компания и този екип. Вие сте избрали съотборниците, служителите, партньорите и клиентите, с които работите. Тогава защо непрекъснато им се дразните? Не може винаги да се разбирате идеално с всички, но ако забележите, че се палите смущаващо бързо, може би проектирате разочароването си върху околните.

Запитайте се дали те наистина са се провинили; ако да, поднесете им конструктивна критика, а ако не – променете очакванията си и опитайте да изолирате причините за негативното си отношение.

3. Чувствате се физически и психически изтощени

Това е класически симптом на преумората – не го пренебрегвайте! Много предприемачи редовно се насилват до ръба на преумората. Ако усетите прекалено голямо и редовно напрежение, значи те тръгнали в грешната посока. Може дори да почувствате физически симптоми като главоболия, болки в гърба и други видове дискомфорт.

Вземете си отпуск и се погрижете за себе си; хранете се здравословно, тренирайте и се наспивайте. Задачите могат да почакат или да бъдат разпределени между служителите ви.

4. Обезверени или цинични сте по отношение на бизнеса си

Повечето предприемачи са обосновани оптимисти. Да се чувствате смазани от песимизъм или разочарование не е задължително признак, че бизнесът ви върви стремглаво надолу – всъщност това е проявление на вашите вътрешни емоции.

Ако сте работили твърде усилено за твърде ниско възнаграждение, или ранните ви очаквания не са били оправдани, не е трудно да загубите надежда и увереност, че бизнесът ви може да постигне успех. Не позволявайте на тези чувства да ви повалят; направете стъпка назад и извършете искрена, обективна оценка. Потърсете гледището на трета страна, за да не се подвеждате по собствените си пристрастия.

5. Чувствате се отдалечени и безполезни

Това е отличителен белег на преумората – ходите на работа и вършите някакви неща, но се чувствате странно отчуждени, все едно душата ви кръжи около тялото. Може би и смятате, че проектите и задачите ви са безсмислени, или поне че не си заслужават вашето време.

Тези чувства обикновено се проявяват след продължителни период на монотонност и неоправдани очаквания. Няма лесен начин да ги компенсирате, но може да опитате да се фокусирате повече върху работата, която дава видими резултати, или да се замислите за мотивите, които са ви накарали да стартирате бизнеса си, и да ги приоритизирате пред ежендневието.

Повечето хора рано или късно се сблъскват с хроничната преумора. Тя е нормална и разпространена, но не е здравословна. Ако достигнете до финалните етапи на прегарянето, не значи, че не е трябвало изобщо да се залавяте с предприемачество, нито че сте се провалили.

Означава, че сте вложили твърде много от себе си в своя бизнес – а това е повод за гордост. И все пак, преумората на е продуктивна или приятна, затова следете симптомите й внимателно и вземете мерки за нейното предотвратяване.

Джейсън Демерс, основател и главен изпълнителен директор на AudienceBloom, за Entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ