7 начина, с които езикът на тялото казва повече от думите

7 начина, с които езикът на тялото казва повече от думите

7 начина, с които езикът на тялото казва повече от думите

Казват, че една картина може да изрази повече от 1000 думи. Представете си, че приближавате колега или потенциален клиент, отивате на среща  в офиса или пък на парти. Как изглеждате? Какво послание искате да отправите в момента, в който влезете в стаята?

Какво казват вашите очи, ръце и крака? Каква информация споделяте с хората около вас, преди дори да сте казали дума?  Независимо от вашата компетентност в областта, езика на тялото е огромен фактор при определянето на начина, по който другите ви възприемат.

Това са седем начина, при които можете да използвате езика на тялото, за да покажете увереност и да спечелите уважение.

1. Усмихвайте се искрено.

Искрената усмивка стимулира чувството ви за благополучие и показва на другите, че вие сте отзивчив и услужлив, че хората може да ви се доверят. Вместо да „износвате“ лицето си с постоянни, фалшиви усмивки, опитайте се да поддържате по-неутрално изражение, докато не осъществите зрителен контакт или пък не срещнете някого.

Изчакайте някой да се представи преди да го озарите с широка усмивка. Това ще ви направи по-достъпен и ще накара другия човек да мисли, че усмивката е специално за него.  

2. Бъдете авторитетни.

Дори ако сте приятелски настроени и здраво стъпили на земята, вашата спокойна нагласа не бива да засенчва факта, че държите ситуацията под контрол.

Когато се запознавате с някого, изправете се и подайте ръка, докато казвате първото и фамилното си име.

За да звучи авторитетно, използвайте нормален, разговорен тон. Ако сте жена, внимавайте гласът ви да не се повишава в края н изречението, като че ли задавате въпрос или търсите одобрение.

3. Бъдете отзивчиви.

Ако сте типа лидер, който е предразположен към авторитарен маниер на ръководство, вашите служители може да бъдат изплашени от вас. За да намалите напрежението в общуването, избягвайте интензивни погледи и строги лицеви изражения

Наведете се напред, когато някой говори с вас. Избягвайте да се облягате назад, с ръце зад главата или пък с крака на бюрото. Когато стоите изправен, не кръстосвайте ръце и не бъркайте в джобовете си.

4. Демонстрирайте контрол.

Има моменти, когато всеки се чувства несигурен, неспокоен, нетърпелив, разочарован, отегчен или нервен.

Избягвайте изкушението да се обадите по телефона, да прочетете смс или пък да гледате часовника си. Вместо това, съсредоточете се върху хората, с които говорите, като завъртите главата и тялото си към тях, за да осъществите зрителен контакт. Избягвайте гризането на нокти, дъвченето на химикалки, почукването с пръсти и нервниченето.

5. Премахнете бариерите.

Физическите бариери са особено вредни за работата в екип. Освободете се от всичко, което представлява преграда между вас и лицето, с което говорите. Когато някой влезе във вашия офис, за да ви поздрави, станете и стиснете неговата ръка.

По време на почивка или офис среща, не дръжте напитката си по начин, който блокира част от тялото ви или пък създава дистанция между вас и останалите.

Според книгата, „The Silent Language of Leaders“  на Карол Кинси Гоумън, колкото по-високо държите кафето си, толкова по-голяма е физическата бариера, която вие поставяте между себе си и човека, с когото говорите. Дръжте го по-близо до вашия кръст, когато искате да изглеждат отворени и отдадени на разговора.

6. Покажете съпричастност.

Да бъдеш лидер означава да цениш времето си, когато обаче говорите с някого, важно е да отдадете пълното си внимание на него. Мислете преди да кажете нещо и не бързайте да приключите разговора, като довършвате чуждите изречения.  Най-добрите лидери знаят как да бъдат търпеливи и да запазят контрол, същевременно показвайки съпричастност и уважение.

7. Контролирайте израженията на вашето лице.

Вашите лицеви изражения имат силата да накарат другите да дадат най-доброто от себе си или пък напълно да унищожат тяхната мотивация и желание за успех.

Избягвайте негативни жестове като въртенето на очи, повдигането на вежди, потрепване с ноздри и подигравателните гримаси.

Според проучвания на доктор Албърт Мехрабиан, 55% от комуникационния процес се осъществява чрез израженията на лицето, жестовете и стойката, 38% с помощта на интонациятаи само 7% идват от думите.  

 

Жаклин Уитмор, автор на „Poised for Success: Mastering the Four Qualities That Distinguish Outstanding Professionals“ и „Business Class: Etiquette Essentials for Success at Work“, за Businessinsider.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ