7 неща, които хората с интуиция правят различно

7 неща, които хората с интуиция правят различно

7 неща, които хората с интуиция правят различно

Интуицията е по-силна от интелекта. Това са думи на Стив Джобс, които днес изглежда придобиват все по-голямо значение, след като научната общност достигна нови разкрития по темата.

В проучване на Института по биология "Солк" в Сан Диего, Калифорния, хора били помолени да участват в игра с карти, в която теглят карти от две различни тестета. Тестетата били нагласени така, че единият от участниците да „печели“ по-често, отколкото другия, като доброволците били държани в неведение относно този факт. След 50 минути игра хората осъзнали, че тестетата са различни, а след около 80 минути те разбрали каква е разликата. По-интересното в случая, обаче, било че само след 10 тегления дланите на участниците започнали да се потят всеки път когато те посягали за следващата карта от „губещото“ тесте. Това бил и моментът, в който те започвали подсъзнателно да мислят, че другото тесте е по-добро.

Подобни опити в лабораторни условия могат да бъдат интересни, но въпросът е дали резултатите в реалния живот биха били сходни. Изглежда, че отговорът е „ДА“. Когато става въпрос за вземане на важни решения, интуицията може да бъде също толкова важна, колкото и интелектът.

В друго проучване хора, които са си купили автомобил, били попитани дали са доволни от своя избор. Тези от тях, които разчитали на внимателен анализ на всичката налична информация, били доволни от своята покупка само в 25% от случаите, докато тези, които са направили по-бързи и по-интуитивни избори, били доволни от своята покупка в около 60% от случаите.

Интуицията идва от така наречената примитивна зона на човешкия мозък, артефакт от ранните дни на човешкия вид, когато способността на мозъка да открива скрити опасности е осигурявала нашето човешко оцеляване.

Днес хората използват тази способност толкова малко, че вече дори не знаем как да я разчитаме правилно.

Без значение дали й обръщате внимание, вашата интуиция е здрава и функционираща. Ако искате да правите по-добри решения във вашия живот, би било добре да си припомните как това първично умение работи. Може да започнете, като взаимствате някои навици от хора, които имат много добра интуиция. Например:

1. Те забавят темпото, за да чуят вътрешния си глас. 

За да обърнете внимание на интуицията си, първо трябва да можете да я чуете и разграничите от всичката врява, присъща за начина на живот на съвременния човек. Забавете темпото и се вслушайте във вътрешния си глас. По възможност останете насаме със себе си, изолирани от външния свят.

Отделете малко време, в което да се абстрахирате от ежедневието, дори нещо от рода на кратка разходка може да бъде чудесен начин да чуете по-добре вътрешния си глас.

2. Те следват вътрешния си глас. 

Една от основните причини някои хора да имат по-добра интуиция от другите е, че те наистина слушат вътрешното си чувство, вместо да го поставят под съмнение или напълно да го отричат. Това не означава, че игнорират аналитичните си умения и че не разчитат на критично мислене. Има разлика между използването на разумни аргументи като система от проверки, които да балансират вашите решения, и използването им като механизъм, който да ви разубеждава от приемането на нещо, което интуицията ви посочва като правилно.   

3. Те практикуват „емпатична точност". 

Интуитивните хора четат умове. Подобно изказване може да накара мнозина да спрат да четат материала дотук, затова ще използваме научния термин "емпатина точност". Става дума за интуитивно осъзнаване на това, което другите хора мислят и чувстват, разчитайки сигнали като езика на тялото и тона на гласа. Това умение представлява изключително мощна форма на съпричастност, която ни помага да създаваме дълбоки и здрави връзки с околните. 

4. Те са внимателни. 

„Внимателността“ в най-общи линии е термин, който означава концентрация над момента. Тя е чудесна техника, която да ви помогне да филтрирате всички неща, които отвличат вашето внимание. Когато сте повече налични с мислите си в настоящето, освен че присъствате в него физически, може да чуете вътрешния си глас по-ясно.

5. Те развиват своята креативност. 

Имали ли сте един от онези комплекти за оцветяване с цветове и числа, като дете? Това е пример как изкуството се превrърща в наука. Всичко, което трябва да направите, е просто да оцветите полето в правилния цвят.

Крайният резултат може да бъде хубава картинка, но степента, до която сте използвали своята интуицията, е ограничена до рамките на това да познаете кой цвят трябва да използвате в малките полета.

В света няма комплект за оцветяване, който да помогне за развитието на художник, който да създаде шедьоври като Сикстинска капела или пък Мона Лиза. Липсващата съставка е интуицията. Тя е тайният компонент от креативността. Затова, ако умишлено се стараете да бъдете креативни, вие засилвате и собствената си интуиция.

6. Те се доверяват на своя инстинкт и предчувствие. 

Случвало ли ви се е да вземете някакво решение и веднага след това да започне да ви се гади и да ви прилошава? Това е начинът вашето тяло да ви информира, че решението, което сте направили, противоречи на вашия инстинкт.

7. Те анализират сънищата си. 

Ако приемете, че науката може да демонстрира силата на интуицията, не е много трудно да си представите и че сънищата може да бъдат проява на вътрешния глас. Разбира се, много често сънищата са напълно безсмислени, но има случаи когато те се опитват да ни кажат нещо.

Хората с добре развита интуиция няма да си кажат „Уау, това беше много странен сън!“, но те ще се попитат „Откъде идва този сън и какво означа?“. 

Интуицията е мощна сила, която може да ни помогне да вземаме по-добри решения. За наше щастие, интуицията е умение, което може да се усъвършенства, като просто практикуваме навиците, който са характерни за хората с добра интуиция.

Травис Брадбъдри, съавтор на бестселъра "Emotional Intelligence 2.0", за businessinsider.com 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ