10 безценни съвета за ефективност от гениите на 19. век

10 безценни съвета за ефективност от гениите на 19. век

10 безценни съвета за ефективност от гениите на 19. век

О, време, ще забавиш ли някога своя бяг?

Всеки ден върху нас се трупат все нови и нови проблеми и задължения. Можем само да завиждаме на хората, които умеят да се абстрахират от всичко и да почиват пълноценно. Ако вие не сте от тях обаче, вероятно ще ви бъде интересно да прочетете най-ценните съвети за ефективност, оставени ни в наследство от гениите на миналото.

Не си струва да мислим, че опитът им е безнадеждно остарял. Основните принципи на живота не се променят толкова много и правилата остават същите, каквито са били и преди век. Само времето като че ли лети по-бързо.

1. На 5. юни 1828 г. руският математик Николай Лобачевски пише следните редове:

„Да живееш, означава да чувстваш живота, да му се наслаждаваш, непрекъснато да усещаш новото, което ти напомня, че си жив...”

Една от основните причини за човешкия мързел е претовареността на сетивата с впечатления. Тя убива вкуса към живота и това неминуемо води до спад в желанието да работим и да трупаме нов опит.

2. „Човекът, който е готов да пропилее дори един час от своето време, още не е дорасъл да разбере цялата ценност на живота.”

Тези мъдри думи принадлежат на Чарлс Дарвин. Ако се вгледате в себе си, вероятно ще забележите нещо интересно – колкото повече се отдавате на мързел, толкова повече ви мързи. Когато загубите един час за нещо безсмислено, вие рискувате да загубите и ден, и седмица, и дори месец от своя живот. Затова, ако искате да бъдете ефективни, се старайте да не се отвличате от безполезни неща. Четенето например е чудесен начин да си починем, а сърфирането из социалните мрежи не ни обогатява с нищо.

3. „Едва ли има по-висша наслада от насладата да твориш.” – Николай Гогол

Научете се да изпитвате удоволствие от своя труд. Без него всяко начинание е обречено на провал. И обратното – любимата работа дава неподозирани сили, с чоято помощ сами ще се поразите от продуктивността си.

4. „С кураж и смелост можем да предприемем всичко, но не можем да свършим всичко.” – Наполеон Бонапарт

Тези думи целят да ни предпазят от една сериозна заблуда – на никого не е по силите да завърши 10 започнати проекта. Можете да бъдете колкото си искате упорити и трудолюбиви, но ако пилеете ресурси по твърде много задачи, накрая няма да сполучите в нищо.

Следващият път опитайте това – направете една стъпка на север, една – на запад, една – на юг и една – на изток. Реално сте направили 4 стъпки, но приближили ли сте се към някоя от посоките на света? Не. А сега си представете, че трябва да вървите не в 4 посоки, а в 10. Каква ще бъде продуктивността ви, ако направите 10 „стъпки”? Тя ще бъде близка до нулата.

5. Следният цитат също е на Наполеон, но се отнася за ефективността на колективната работа.

„На света има два лоста, с които можем да движим хората – страхът и личният интерес.”

Битува мнението, че продуктивността зависи от заплатата. Това е страшно заблуждение. Парите по природата си са второстепенни. Вие можете да накарате хората (включително и себе си) да работят ефективно или с подбудата на страха, или с тази на личната изгода. Вземете например една кола на цена 10 000 евро на кредит за половин година и заложете дома си за нея. Със сигурност продуктивността ви по отношение печеленето на пари ще скочи в пъти, защото иначе ще изгубите всичко.

6. „Просто е невероятно каква целеустременост, себеотдаване и сила на волята се пробуждат от увереността, че изпълняваме своя дълг.” – Уолтър Скот

Убедете себе си, че работата над вашия проект е ваш дълг. Че трябва да я свършите не заради материални облаги, а заради своите убеждения. И че никой, освен вас, не може да я свърши наистина добре.

7. „Безделието не е почивка.” – Джеймс Купър

За да постигнем максимална продуктивност, трябва да си почиваме, но не и да безделничим. Истинската почивка е смяна на вида дейност.

8. „В историята нищо не се прави без съзнателно намерение, без желана цел.” – Фридрих Енгелс

Колкото и банално да звучи, е невероятно важно да си поставяме цели и да разбиваме големите проекти на малки подзадачи. Ако искате да бъдете ефективни, всеки път, когато правите нещо, се питайте: „Какво правя? Изгодно ли е това за мен?”

9. „Великият ум се проявява в поразителното равновесие на всички способности; та нали безумието е несъразмерно напрежение или излишък на всяко отделно умение.” – Чарлс Лем

За да изпълните дори най-простата задача е нужно да бъдете разностранна личност. С други думи, не можете да отгледате нива, ако можете само да копаете земята. Дори и да владеете до съвършенство този навик.

10. „Колкото повече пише човек, толкова повече може да напише.” – Уилям Хезлит

Това е най-ценният съвет от всички. Защото колкото повече работите, толкова повече ще бъдете в състояние да постигнете. Толкова е просто.

По материали от LifeHacker

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ