10 важни качества, за които не е нужен талант

10 важни качества, за които не е нужен талант

10 важни качества, за които не е нужен талант

Успехът, успешността зависят не само от таланта. По-точно, почти нямат нищо общо с него. Не ви се вярва? Ето качествата, с които ще се приближите максимално близо до всяка цел, без да ви е нужен никакъв талант.

1. Пунктуалност

Този, който никога не закъснява, не притежава нито суперсили, нито личен самолет. Той просто е усвоил две неща: да уважава околните и да бъде честен със себе си. В момента, в който осъзнаете, че другите също ценят времето си и че е невъзможно да се приготвите за 5 минути и да стигнете за 4, точността ще си дойде от само себе си.

2. Професионална етика

По какво се различават професионалистът и непрофесионалистът? По това, че първият добре познава и спазва принципите на работната етика. Какъвто и гений да е в собствените си представи и в очите на околните, той никога не би нарушил гласните и негласните професионални правила на поведение. Ще бъде любезен до край с клиента, дори и да е стотния поред за днес, ще изслушва с внимание оплакванията на пациента и няма да претупва стандартите за високо качество във всяко свое действи.

3. Усилия

Понякога съвсем малко не достига, за да стане работата за „5+” на пълно 6 – още едно, последно усилие. Повечето хора съзнателно живеят в по-икономичен режим и избягват излишните, според тях, усилия. Но, когато си спестяваме сили и енергия във всяка сфера, ние си резервираме трайно място в групата на средностатистическите постижения. Рано или късно това води до скрито или явно недоволство към самия себе си, което умните глави наричат неудовлетвореност. Тя пък поражда претенции към околните и света като цяло. Едно последно, малко усилие да започнем да вършим всичко по-добре и промените няма  да закъснеят.

4. Езикът на тялото

Тялото е по-красноречиво от езика – помнете го винаги, за да не „бърборите” излишно. Стиснатите челюсти, бягащият поглед, превитата или пък отпусната стойка, резките и поривисти движения, ръце, скрити в джобовете или скръстени пред гърдите – всичко това отблъсква околните.

5. Енергия

Тук е важно да сте наясно с две неща: откъде идва и къде отива. Религиозните и езотерични учения дават тайствени и отвлечени отговори, но смисълът е един и същ. Научно доказано е, че човекът се зарежда с енергия при реален контакт с природата, от положителни емоции, качествен сън, чиста вода и храна, при физически натоварвания и занимания с любими дейности. А това, което ни лишава от енергия са изкуствената, замърсена среда, негативни емоции и мисли, недоспиването, обработената храна, обезводняването, обездвижването и работа, която ненавиждаме.

6. Светоусещане

Начинът, по който изглеждате, говорите, умеете и имате, отразява вашето светоусещане. То диктува всяка ваша стъпка и мисъл. Смятате ли себе си за марионетка в ръцете на сляпата сила на съдбата? Или вярвате, че творите съдбата си със собствените си ръце? Вярата в собствените сили е онази невидима магия, която ви помага всичко да се случва от само себе си.

7. Страст

Страстно увлеченият човек се справя с всичко по-бързо и по-ефективно от другите. Грее го мечтата, в името на която е готов яростно да се сражава с всички вятърни мелници и  великани.

8. Обучаемост

Това не е талант, а навик, необходим за развитие на таланта. Щастливците имат късмет да се обучават при най-добрите, при големите майстори. На тези, на които им е провървяло по-малко, ще им се наложи да развиват навик за самообучение. Но, пък от тази група обикновено излизат гениите и новаторите.

9. Повече от нужното

Обличайте се малко по-добре, отколкото изисква ситуацията. Учете малко повече, от нужното за работата ви. Бъдете малко по-вежливи, отколкото са другите към вас. Проявявайте малко повече любознателност от околните. Научавайте малко повече, отколкото е прието да се интересувате. Правете малко повече, отколкото би било възможно и животът ви ще се промени до неузнаваемост.

10. Готовност

Готовността предполага ясна увереност, че не винаги ще е така, както е сега. Светът е променлив и непредсказуем, подхвърля възможности, които изпускаме, защото сме неподготвени за тях. Струва ни се, че времето е пред нас, но тъжната истина е, че златните шансове идват само веднъж.

Източник: LifeHacker

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ