10 нагласи, които ще ви помогнат да развиете бизнеса си

10 нагласи, които ще ви помогнат да развиете бизнеса си

10 нагласи, които ще ви помогнат да развиете бизнеса си

Успехът е мечта за много амбициозни кариеристи, но такава, която често им се изплъзва – или поне не я постигат в желаната степен. Но защо някои бизнесмени са успели, а други не? Всичко е свързано с навиците, убежденията, страстта, гъвкавостта и отношението им.

Често, не съществуват особени разлики между двама предприемачи, що се отнася до техните уменията, тъй като всеки може да развива каквито умения пожелае. В крайна сметка, от значение са нагласата и готовността да си изградите практични навици, да поддържате баланса между привързаност и ангажираност и да оставите нещата да се случват.

Ето кои са 10-те нагласи, които ще ви донесат успех:

1. Изберете куража пред страха

За да постигнете успех, трябва да притежавате нужния кураж, а за да имате кураж, трябва да предприемате смели ходове. До голяма степен, успехът е свързан с това, да действате отвъд възможностите си – да се потопите в неизвестното. Независимо дали ще успеете, или ще се провалите, ще се поучите и ще израснете. Растежът означава достигане на определено ниво на успех, независимо дали последният идва от успехите, или от провалите ви.

2. Вярвайте в себе си

Всичко е в нагласата. Негативната такава пречи на успеха, а позитивната го създава. Без вяра в себе си няма да откриете пътя към успеха. Последният е нещо, което се създава, а не нещо, което просто се случва. Когато твърдо вярвате в себе си, можете да постигнете всичко: в тази нагласа се крие силата ви да изградите устойчивостта, която ви е необходима, за да продължавате напред в трудни времена.

3. Изберете добра компания

Хората, с които се обграждате, са от изключително значение за възхода ви в бизнес йерархията. Песимизмът е заразен и ако колегите и шефовете ви са негативно настроени, сте обречени на провал. За да осъществите мечтите си, трябва да сте склонни да смените шефа си, а ако вие сте шефът - незабавно да се отървете от токсичните членове на екипа. Нужен е само един токсичен човек, за да съсипе духа на цяла една кампания. Освен това, когато се обграждате с други успели и целенасочени хора, ще се поучите от тях и ще заимствате някои от техните навици по пътя към върха.

4. Избирайте целите си сами

Знанието и яснотата за това, накъде сте тръгнали, трябва да дойдат от самите вас. Когато сами си поставяте цели, имате по-силна мотивация да ги постигнете. Причината е, че реализирайки тези цели, вие надграждате себе си; те носят дълбок смисъл и въздействат силно на личността ви. Всяка ваша собствена постигната цел ви носи растеж, който пък е един от великите дарове, съпровождащи успеха.

5. Нужни са ви цел и визия

Умението да си представяте нещата, е много мощно оръжие, защото действията следват мислите. Страхотна техника за създаване на визия и чувство за цел е да визуализирате мечтите си. Начинът зависи от личните предпочитания. Според мен, много по-лесно е да постигнете цели, които сте си записали някъде, отколкото други, които сте запазили в главата си - последните са просто желания.

6. Приемайте предизвикателствата

Има няколко лесни пътеки по пътя към върха, но те често са трудно откриваеми. Предизвикателствата са неразривна част от бизнес успеха, която ви помага да израствате по време на пътуването. Всяко предизвикателство, с което се сблъскате, ви дава ценната възможност да определите точната посока, в която трябва да вървите, за да се сдобиете с мечтаните доставчици, клиенти, мениджъри и служители. Затова се радвайте на предизвикателствата. Всяко едно е компас, който ви разкрива нови възможности.

7. Бъдете разумни и прозорливи

Селективността поражда успех. Трябва да мислите разумно и внимателно за цялостната картина и за нещата, които са ви нужни, за продължавате да определяте и постигате бизнес целите си. Будността значи да сте наясно с всички гледни точки и да живеете в настоящето, за да не се налага да поправяте грешки в бъдещето. Опитвайте се да преценявате кои служители са най-подходящи за всяка задача, кои клиент или сделка ще ви помогнат да стигнете най-далеч и в кой момент най-добре да действате или да промените нещо. Това е начинът, по който селективността ви помага в преследването на успеха.

8. Бъдете склонни да поемате рискове

Нищо не е сигурно по пътя към професионалните и личните сполуки. Неизвестността винаги дебне. Затова рискът и познанието често са инструментите, от които се нуждаете, за да разберете дали сте тръгнали в правилната посока. Ако се боите от риска, сами ограничавате успеха си и ще си останете там, където се чувствате в безопасност. Няма начин да получите онова, което искате, ако страхувате от отказите и не се борите за него.

9. Правете това, което обичате

По-вероятно е да успеете в бизнеса, ако сте отдадени на своята страст и се стараете професионалният ви живот да отразява личността ви. Можете да намерите желание за всичко, което правите в живота. Дори да не харесвате всеки аспект от работата си, толерирайки неудобствата и вглеждайки се в цялостната картина, придавате стойност на времето и усилията си.

Трябва да сте склонни да обичате и да търсите цел във всички аспекти от бизнеса си, да му се отдадете и да приемате труда си като дар за околните. Когато обичате компанията си, нищо не може да убие желанието ви да работите за нея и да я развивате.

10. Благодарност

Ако се вглеждате в празнините на личния и професионалния си живот, няма да можете да постигнете желаните бизнес успехи. Песимизмът пречи на развитието ви. Трябва да се вгледате със всичко, което притежавате, и да разберете колко страхотно е то в сравнение с положението на много други хора. Когато имате тази нагласа, ще спрете да страдате и да се оплаквате за дреболии. На всяка сметка, която плащате, напишете „Благодаря!” Така не просто ще благодарите на някого за даден продукт или услуга, но и ще осъзнаете, че имате необходимата финансова стабилност, за да си го позволите.

Навиците, комбинирани с гъвкавост, гарантират успех. А последният е непостоянен и може да бъде постигнат и задържан само с постоянство. Ако възприемете тези нагласи, ще се сдобиете с компас, който ви насочва сред приливите и отливите на бизнес и финансовите ви цели. Тези нагласи ще ви въоръжат с откритост и гъвкавост и ще ви покажат правилния път.

Шери Кембъл, психолог, писател и оратор, за Entrepreneur.com 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ