10 начина да подобрите мотивацията си

10 начина да подобрите мотивацията си

10 начина да подобрите мотивацията си

От време на време, на всеки се случва да има мързелив следобед, а понякога не е само един следобед, цял уикенд. Когато мързеливите дни се превръщат в мързеливи седмици, вече имаме проблем. Колкото повече свикнете с бездействието, толкова по-трудно ще ви бъде да върнете старата си мотивация и стремеж.

Ето няколко ефективни техники, които да ви вдигнат от дивана:

1. Създайте списък със задачи.

Отлагането е наистина лесно, особено когато говорим за скучни ежедневни задачи. Простото решение е да създадете система от няколко стъпки за всяка по-трудоемка задача. Организирайте списък, който да ви води през досадната част от ежедневието и да направи завършването  на задачите лесно и бързо.

2. Засечете време.

Ако изпитвате ужас от дългите периоди, нужни за завършването на по-предизвикателните задачи, задайте си таймер за десет минути. В рамките на това време фокусирайте цялото си внимание и концентрация върху тази задача, а след това си дайте почивка. Работата с времеви ограничения може  да подобри вашата концентрация и инерция.

3. Комбинирайте задачи.

Понякога по-малките задачи остават незабелязани в купчината от задължения. Това може да бъде избегнато като комбинирате по-малките елементи, които се нуждаят от един и същ вид внимание и усилие. Комбинирането на задачи е чудесен начин да се справите с няколко задължения наведнъж, без да се разсейвате.   

4. Започнете от най-малкото.

Когато сте изправени пред голяма, предизвикателна задача, лесно може да се почувствате объркани и претоварени и да започнете да си търсите всевъзможни оправдания, за да избегнете работата по нея.

Разделете задачата на по-малки части и ще създадете начин на мислене, които ще ви даде нужната мотивация, за да се справите със задачата, дори и ако не сте в настроение, защото задачата ще бъде толкова малка, че нейното решение ще отнеме само миг.

5. Фокусирайте се върху най-важното.

Дори най-малките промени могат да доведат огромна трансформация с течение на времето. Всеки ден отделете няколко задачи, които трябва да свършите да свършите и с които може да се справите сутринта.   

Това трябва да са задачите, които са от най-висок приоритет и имат най-голямо въздействие върху вашия живот. По този начин ще започнете деня с чувство за постижение, което да ви мотивира през останалата част от деня.  

6. Потърсете мотивация от другаде.

 Ако не можете да се мотивирате сами, слушайте някой, който може да го направи вместо вас. Отделете половин час на ден, за да слушате мотивационни речи. 

7. Създайте чувство за спешност.

Мързеливи хора отлагат до последната минута, когато простата задача се е превърнала в критичен проблем. Възползвайте се от този навик, като започнете да си поставяте самоналожени крайни срокове. Кажете си, че трябва да направите нещо в рамките на определен период и си представете, че неуспехът ще доведе до негативни последици.

8. Запишете идеите си.

Според една теория, мързелът всъщност е начин за справяне с претоварването. Ако такъв е случаят и при вас, редовното изчистване на вашето съзнание от всички неща, които трябва да помните и правите, може да ви бъде от полза.

Запишете всичко това на външен носител, без значение от реда и формата, важното в случая е те да бъдат извън вашата глава, така че да можете да се фокусирате над задачите, които вършите в момента.

9. Използвайте 2-минутното правилото.

Дейвид Алън, автор на „Getting Things Done“, формулира стратегия за работа с имейли. Според него, ако не може да се справите с даден имейл за 2, или по-малко минути, трябва да се заемете първо с него, в противен случай може да го оставите за по-късно или просто да го изтриете.

10. Потърсете партньор.

Ако ви е трудно да се справяте със срокове, намерете човек, който да ви държи отговорни за поетите от вас задължения.  Ако този човек е суперактивен, още по-добре!

Лоли Даскъл, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ