10 начина да преодолеем понеделнишката депресия

10 начина да преодолеем понеделнишката депресия

10 начина да преодолеем понеделнишката депресия

Има ли някой, който с нетърпение да очаква началото на работната седмица? Понеделнишката депресия започва още в неделя, късен следобед и трови доброто настроение от почивните дни.  Учените са доказали, че дори мисълта за предстоящия седмичен маратон в работен режим е достатъчна да ни натовари със стрес. Но, както и в много други ситуации, всичко е под властта на личното ни възприятие за реалността. Съществуват 10 прости способа, които ще ви помогнат да преобърнете нервиращото влияние на работното ежедневие във ваша полза.

 1. Уикендът е за запаси от енергия

Естествено, повечето от нас препълват почивните дни със задачите, които не сме успели да свършим през седмицата – пазаруване, чистене, готвене, някои поизостанали документи, които обаче не търпят отлагане за следващия работен цикъл. Колкото и простичък да изглежда този съвет, той трябва да се превърне в навик, а не в пожелание – събота и неделя са за почивка, за презареждане на батериите. Отнасяйте се с разбиране към умората на вашето тяло и вашия ум. Организирайте им почивката, която знаете, че най-добре ги възстановява – повече сън, смяна на обстановката с релаксиращи занимания и т.н.

2. Никави очаквания от предстоящия ден

Спрете да товарите съзнанието си с очаквания от деня понеделник. Това е сравнимо с ходене по минно поле – никога не знаеш къде се крие неприятната изненада. Не ни е дадено да имаме пълен контрол над бъдещето и трябва да намерим точната доза мъдрост, която ни помага да го приемаме такова, каквото е.

3. Във всичко има полза

Разделете се колкото се може по-скоро с мисълта, че нещо изпускате от живота. Не е така, защото на практика имате всичко, което ви е нужно. Започвайте седмицата с нагласата, че правите всичко необходимо, което се изисква от вас. Всяка, дори малка стъпка напред, носи полза, която ще се прояви в бъдеще.

4. Работата – вечна каша

Така е устроен светът и животът, че едва ли някога ще бъдем в идеални отношения с нашата работа. Причината е, че тя постоянно изисква от нас да проявяваме най-силните си качества и всеки ден проверява издръжливостта ни в различни аспекти. Осъзнаете ли това, работата може да се превърне в интересно приключение, пълно с неочаквани изненади.

5. Работата и скуката са най-добрите приятели

Често, на работа изпълняваме еднообразни задачи. Рутината е предверието на скуката, а тя – на потиснатото настроение. Колкото по-бързо го разберем, толкова по-бързо ще се пробуди желанието ни да разнообразим този процес. Всичко в живота се дели на етапи, през които трябва да се премине. Скуката е един от тях.

6. Благодарността, че имаме работа

Може да звучи банално, но е важна съставка за вашето спокойствие и вътрешна хармония. Всеки път когато се почувствате угнетени или неудовлетворени, спрете и помислете колко възможности ви дава работата и колко по-трудно бихте живяли без нея.

7. Внимание към детайлите 

Обръщайте внимание на всичко, което вършите, говорите или мислите. Когато прилагате този принцип и в работата си, едва ли ще пропуснете важните детайли. А това, на свой ред ще ви помогне да постигнете желани резултати и ще ви направи щастливи.

 8. Красотата наоколо

Така сме устроени, че красотата е от много голямо значение за нашето щастие и вътрешния ни мир. Вашата задача е да я търсите и намирате в сивото ежедневие. Удивителното е, че тя винаги е наоколо.

 9. Вглеждайте се повторно

Индийците вярват, че истински ценните неща могат да бъдат открити и разпознати само, ако оглеждаме всяко нещо по два пъти. Работата е там, че никога няма да видим каквото и да е в същата светлина. Много по-вероятно е при повторно вглеждане да открием нещо по-специално в него.

10.  Отворете духа си за божественото

Вашите отношения с висшите сили трябва да са като с вътрешния ви глас. Това ще ви дари с вяра, че избраният от вас път е правилен. 

По материали от Lifehacker

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ