10 типа личности, които може да съсипят бизнеса ви

10 типа личности, които може да съсипят бизнеса ви

10 типа личности, които може да съсипят бизнеса ви

Ако искате да развиете успешен бизнес, трябва внимателно да подбирате хората, които допускате в него. Според проучване от 2010 година, всеки позитивен човек, когото поканите в живота си, увеличава вероятността самите вие да станете по-щастливи с 11%. Затова пък, един-единствен песимист може да удвои шансовете ви да станете нещастни.

За беда, често е трудно да прецените кого да допуснете в професионалния си живот. И все пак, с малко практика можете да станете много добри в отбягването на типовете хора, които могат да сринат компанията ви. Ето кои са 10-те вида клиенти и служители, от които трябва да бягате като дявол от тамян, когато стартирате собствен бизнес:

1. Сирената

Сирените са онези изкусителни личности, които се присъединяват към компанията ви и напълно ви разсейват. Повече от всеки друг тип, те знаят как да отместят фокуса и да объркат работата ви.   

Много обещаващи фирми са ставали жертва на сирените. Някои предприемачи са продавали бизнеса си на безценица, а други са изоставяли компаниите си, за да преследват схеми за бързо забогатяване, представени им от някоя сирена. Не позволявайте това да се случи на вас! Не позволявайте на някой съблазнител да ви накара да забравите, че вие и бизнесът ви също имате какво да предложите на света.

2. Козата

Козите са изключително харизматични късметлии, които постоянно говорят за големите си цели и чиито грешки винаги остават безнаказани. Те имат много силни страни. Проблемът е, че ги използват за непочтени цели. Козите нямат особени амбиции отвъд това, да убеждават околните да вземат лоши решения. Ако усетите, че винаги когато се намирате около определен човек, предприемате грешни бизнес ходове, значи е време да го изхвърлите от професионалния си живот.

3. Слонът

Слоновете никога не забравят. Те са онези личности, които винаги ви напомнят грешките, които сте допускали в миналото. Не позволявайте на слоновете да ви дърпат назад. Всички понякога грешим и се проваляме, особено предприемачите. Ако сте се сбъркали, значи сте се поучили. Затова не се отклонявайте от пътя си и продължавайте напред.

4. Хейтърът

Хейтърите са хора, които искат да са на върха, но не искат да се трудят, за да стигнат до него. Вместо това, те дърпат околните надолу, за да си създадат илюзията, че са най-горе. Хейтърите са губещи, но пък могат да бъдат необикновен източник на мотивация. Не ги допускайте до бизнеса си, но ги използвайте, за да постигнете възможно най-голям успех.

5. Нарцисът

Нарцисите са талантливи личности, които обаче са твърде самовлюбени, за да предприемат някакви действия. Особено зле се справят с екипната работа.

Те могат да ви накарат да пренебрегнете репутацията на компанията си, а това винаги е ужасна идея. Когато стартирате собствен бизнес, най-добре е да сте прозрачни и автентични. Не се опитвайте да изглеждате по-големи или различни отколкото всъщност сте. Бъдете истински. Дръжте нарцисите далеч от новосъздадената си фирма и се фокусирайте върху репутацията си!

6. Врагът

Когато стартирате собствен бизнес, може би ще ви се наложи да работите с човек, когото не харесвате и който не харесва вас. Ако не внимавате, това може сериозно да ви отклони от целите ви.

Трябва да разберете, че онова, което ненавиждате във врага, обикновено е черта от вашия характера, което не харесвате или напротив – такава, която харесвате прекалено много. И в двата случая налице е личностно противоречие и единственият начин да го преодолеете е, като сами се огледате в огледалото.

Врагът ви може да бъде и ваш съветник, поне до известна степен. Ако поканите такъв тип човек в бизнеса си, използвайте го, за да опознаете себе си. Щом направите това, той вече няма да бъде ваш враг.

7. Войнственят

Хората от този тип обожават конфликтите, пристрастени са към драмата и искат да победят на всяка цена, дори когато победата не би им донесла никаква награда. Опитите да промените или да разберете този тип хора са обречени на провал. Най-добре не им обръщайте внимание и ги дръжте далеч от бизнеса си.

8. Купонджията

Този тип хора търсят единствено удовлетворение и не са склонни да проявят търпение за нищо друго.

Внимавайте, когато допускате такива личности в компанията си – всеки вид удоволствие е времеемко и води до пристрастяване. Важно е да имате приятели и да се забавлявате, но по никакъв начин не бива да жертвате бизнеса си за поредица от нощни забавления.  

9. Черната котка

Някои хора притежават способността да озарят компанията ви, щом ги поканите в нея. Други пък прекрачват прага й и я погубват – такива се черните котки. Те са негативни, депресирани и нямат никакъв късмет – като че ли над главите им е надвиснал тъмен облак, който неотлъчно ги следва. Но не ги съжалявайте. Много вероятно е да се чувстват добре на дъното – харесва им е вниманието, което привличат по този начин. Само ги дръжте далеч от бизнеса си.

10. Дебелата котка

Дебелите котки са онези хора, които ви замерват с пари и ви обещават луната и звездите. Независимо дали са ангели-инвеститори или рискови капиталисти, не им позволявайте да ви омаят и да отклонят вниманието ви от факта, че единственото, което искат, е да контролират компанията ви и да правят пари на ваш гръб.

Много внимавайте на кого поверявате бизнеса си. Не сте положили толкова много усилия, за да гледате как репутацията ви става на пепел в лапите на някой разпореждащ се дебел котарак.

Исая Ханкел, бизнес консултант, за Entrepreneur.com  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ