11 луди начина да ви забележат на интервю за работа

11 луди начина да ви забележат на интервю за работа

11 луди начина да ви забележат на интервю за работа

Да се откроиш сред останалите кандидати за работа става все по-трудно, особено в днешния климат, в който много свободни работни места не се обявяват публично, а наемащите мениджъри обикнаха политиката „Не ни звънете, ние ще ви се обадим!"

Затова няма нищо чудно, че някои особено творчески предразположени хора са готови на всичко, за да се впият в паметта на ейчара и да бъдат запомнени като нещо повече от CV и снимка. Подобни ходове понякога се превръщат в наистина оригинални и шантави идеи как да смаете бъдещите си работодатели. Проучване на „Харис“ сред повече от 2100 специалисти по персонала в САЩ показа някои от най-смелите стратегии, използвани от търсещите работа в опитите им да си завоюват ново място. Част от тях може да прочетете в края на този текст.

Ако и вие обмисляте да се заявите като изпъкваща сред останалите личност, е много важно първо да прецените обективно дали разполагате с уменията и квалификацията, необходими за работата, за която се борите, и дали пасвате на културата и атмосферата на компанията. Наистина ли това е вашето място? И цени ли фирмата креативността и личното изразяване? Ако не е така, по-добре продължавайте да търсите и избягвайте комуникацията, която излиза извън рамките на параметрите, очертани от компанията-работодател. Ако обаче отговорът е положителен, един подходящ (подчертаваме – подходящ) жест може наистина да помогне да ви забележат заради личните ви качества.

Така един смел кандидат решил да покаже умението си да нареди кубче на Рубик по време на интервюто. И тъй като демонстрацията била направена по време на обсъждане на уменията му да решава проблеми, е много вероятно работодателят да е останал с положително впечатление от оригиналността му.

Друг кандидат пък обяснил защо е бил уволнен от предишната си работа, като започнал разказа си така: „Беше мрачна и дъждовна вечер...“. Факт е, че ако подобно начало е последвано от адекватно и честно разяснение на ситуацията, а човекът кандидатства за творческа позиция, тази тактика чудесно би разредила напрежението в един тежък момент от разговора.

Няколко от кандидатите, описани в проучването, обаче организирали спектакли, които нямали никаква връзка нито с типа пост, за който кандидатствали, нито с характера на компанията. Те вероятно ще бъдат запомнени само като ексцентрици, а дали ще бъдат наети, е спорен въпрос. Една дама например пуснала хвърчило пред офиса на компанията, в която кандидатствала. Освен ако не се е надявала на работа, изискваща уникални умения за управление на хвърчила, едва ли са й предложили второ интервю.

Друг кандидат пък пускал балони всеки път, когато отговарял на въпрос от интервюиращия. Такова нещо може само да накара работодателя да ви помисли за нестабилни.

И накрая, някои тактики са направо неуместни. Подкупът във всяка форма например никога не е умен или етичен ход да си осигурите работата, макар че много хора явно не разбират това. Така един кандидат изпратил на интервюиращия билети за хокеен мач. Друг пращал цветя всеки ден, а трети най-откровено сложил няколко банкноти в плика с резюмето си.

А ето и 11-те най-креативни тактики, използвани от търсещи работа с надеждата да ги забележат:

1. Кандидатът показал фокус.

2. Кандидатът пуснал хвърчило пред офиса.

3. Кандидатът завързал разговор с ейчара в църквата.

4. Кандидатът накарал детския си учител по физкултура да се обади във фирмата и да се изкаже благоприятно за него.

5. Кандидатът пращал на наемащия мениджър цветя всеки ден след интервюто.

6. Кандидатът изпратил билети за хокеен мач.

7. Кандидатът сложил пари в молбата си за работа.

8. Кандидатът разказал увлекателна история за уволнението си от предишната работа в литературен стил.

9. Кандидатът изпратил плато със салами заедно със сивито си, за да поиска среща на обяд с ейчара.

10. Кандидатът донесъл китка балони на интервюто и пускал по един при всеки отговор на въпрос.

11. Кандидатът наредил бързо кубче на Рубик по време на интервюто и заявил, че това показва неговата интелигентност.

Катрин Дил, RealBusiness

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ