15 полезни житейски съвета

15 полезни житейски съвета

15 полезни житейски съвета

Всеки от нас има своите лични правила и психологически трикове, които му помагат в живота. Някои от тях сме придобили от личен опит, други са ни завещани от родители и наставници. Споделяме с вас няколко такива житейски съвета и се надяваме в отговор и вие да споделите своите с нас.

1. Хората запомнят по правило първото и последното събитие, но не и това, което се случва по средата. Спомнете си това, когато подготвяте презентация, пишете сценарий, или отивате на събеседване.

2. Ако работите в бар, магазин или всяко друго място от сферата на обслужване, поставете зад себе си огледало, така че всеки посетител да вижда отражението си. Този простичък трик ще подтикне към сдържано поведение дори и най-сърдития клиент.

3. Ако сте задали въпрос на някого, но не сте получили пълен отговор, просто замълчете и чакайте. Продължителната пауза ще накара вашия събеседник да се почувства неудобно и ще го застави да говори.

4. Ако страдате от сценична треска преди публична изява или важно събеседване, дъвчете дъвка. Когато дъвчем, мозъкът мисли, че ядем. Но никой не яде пред лицето на опасността, нали?! Следователно, няма никаква опасност! Удивително, но този простичък физиологичен рефлекс наистина работи безотказно.

5. Хората винаги помнят как сте ги накарали да се чувстват по време на разговор с вас, а не какво сте им казали. А също – всички хора обичат да говорят за себе си, така че възприемайте по-често тактиката повече да слушате, по-малко да говорите.

6. Когато учите нещо ново, опитайте да го преподавате на някой друг. Няма по-добър начин за разбиране и усвояване на нов материал от опита да го обясниш на другите.

7. Учестеното дишане и сърцебиене, съпътстващи силен стрес са признак, че се активират всички ваши вътрешни сили за борба. Затова, когато усещате тези признаци, ги приемайте като положително явление, а не като сериозна опасност.

8. Ценете връзките. Понякога, неформален разговор на по кафе или бира може да ви донесе много повече информация и полза от часове наред, прекарани пред монитора.

9. Ако се вбесявате, че автомобилът пред вас се влачи едва-едва, сякаш зад кормилото е някой пенсионер, просто си представете, че този пенсионер е вашият баща или пък вашата баба. Веднага ще се отпуснете.

10. Изправете гръб! Вдигнете глава. Ще се изненадате приятно как такава дреболия веднага променя отношението на околните към вас.

11.Когато чувствате тревога, безпокойство, неувереност, заемете се с разчистване на работното място или някаква домакинска работа вкъщи. Простите механични действия избистрят ума от негативни мисли и му позволяват да се успокои.

12. Вашите действия влияят на настроението ви също толкова, колкото и настроението на действията. Можете да пеете и танцувате от радост, но можете да го правите и за да почувствате радост.

13. Ако искате бързо да се ориентирате какви са взаимоотношенията между група хора, разкажете им анекдот. Когато хората се смеят заедно, всеки от тях инстинктивно поглежда към този, към когото изпитва най-голямо доверие и добро отношение.

14. Ако искате да спечелите на своя страна събеседник, постарайте да повтаряте неговите движения и пози по време на разговор, но не пародийно или демонстративно. Ако скръсти ръце пред гърди, направете също. Ако се наклони към вас, повторете огледално това действие.

15. Когато чувствате страх, безпокойство или гняв, масажирайте последователно върховете на пръстите на ръцете си, като изброявате наум причината за вашата тревога. Буквално след минути, ще се почувствате много по-спокойни и готови да действате.

Източник: Via

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ