Прости и забрави!

Прости и забрави!

Прости и забрави!

"Миналото няма сила върху настоящия момент”, припомня Екхарт Тол.

Всеки акт на прошка има огромна житейска стойност. Всеки може да прости на себе си, на другите или на точно определен човек. Да разпознае реалността и да се освободи от тежестта на това, което помни, създадена от чужди грешки.

Няма смисъл да позволявате на горчивината да доминира останалата част от живота ви, смята блогърът Марк. Само прошката изчиства погледа и позволява на човек да продължи напред, казва той. Тя е най-полезната житейска стратегия. Според него освобождаването от страданието на обидата и наранената душа може да се постигне по следните пет начина:

1. Спрете да опитвате известно време. Ако безполезно полагате максимални усилия да простите, просто спрете да опитвате. Започнете да живеете в настоящия момент. Когато виждаме себе си да опитваме, се поставяме в ролята на човек, в чиито живот нещо не е достатъчно. Така дните ни преминават в безкрайна вътрешна борба, която изтощава. Има голяма стойност във вас самите в този момент. Позволете й да излезе наяве, без битки. Отдайте цялото си внимание на най-доброто от живота, който живеете сега. Вместо да мислите какво не сте, бъдете благодарни за това, което сте, и което ви е писано да бъдете в този момент.

2. Бъдете наблюдател на своите мисли и емоции. Всеки от нас е крайният създател на чувствата си. Обектите не са такива, каквито са, а каквито ги възприемаме.

Когато се надигат негативни мисли, дошли от опит или тревоги от миналото, осъзнайте, че това са само проблеми, върху които умът ви работи, не вие самите с волята си. Направете пауза и се вгледайте в настоящето. Вгледайте се в детайлите му. Обмислете емоциите си съзнателно, сякаш се гледате като страничен наблюдател. Разделете себе си от мисленето на страх и притеснение, към което клони умът. С времето ще осъзнаете, че мозъкът е инструмент, който може да се контролира, противно на очакванията да се случва само обратното и неговата воля да диктува живота ни, докато той постоянно ни припомня страхове и проблеми, чрез асоциации.

3. Обичайте. Когато се самосъжаляваме, саботираме настоящия момент с мисли на съпротива към миналото. Нараните ли някого, няма да можете да заглушите своите собствени тревога и чувство за вина. Ако сте разочаровани от себе си или от друг, отговорът не е да изкарвате емоцията си върху тези около вас. Възмездието никога няма положителен принос към живота. Изходът извън болките на миналото не е в отмъщението, подигравките, тормоза или отплатата, а в това да се съсредоточиш да обичаш в настоящия момент.

Да обичаш никога не е лесно, но има толкова много красиви неща, към които можем да насочим любовта си. Ако чувствате болка, не предприемайте действия, които създават дори повече болка. Не опитвайте да покриете мрака с мрак. Намерете светлина. Излезете извън състоянието си чрез любов. Направете нещо, което ще ви позволи да стъпите напред към по-удовлетворяваща реалност. Винаги има нещо добро, което да сторим. Любов, която да дадем.

4. Стремете се към позитивно отмъщение, като живеете добре. Забравете за тези, които са ви наранили. Спомнете си за себе си. Ако работите върху по-добър вариант на вас самите, ще постигнете своето възмездие с доброта.

5. Освободете се от нуждата да прощавате всяка грешка. Грешките са растящите болки на мъдростта. В повечето случаи те просто трябва да бъдат приемани, не прощавани. Прошката е промяна, която става когато се почувстваме наранени, и по-късно, въпреки това, преминем в мир със себе си и станем отново вътрешно спокойни. Тя се случва най-вече, когато осъзнаем, че няма какво да се прощава. Съвършенството не съществува.

Източник: marcandangel.com

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ