7 промени в начина на мислене за по-добър живот

7 промени в начина на мислене за по-добър живот

7 промени в начина на мислене за по-добър живот

„Кои са нещата, от които ако се откажем, ще направим живота си далеч по-лесен и много, много по-щастлив?“.

Този съществен въпрос бил зададен в допитване до потребители на американския сайт Quora. Без сложни проучвания, отговорите на това импровизирано изследване показват практични промени в начина на мислене, които според участници единодушно биха могли да помогнат на всеки. Хората споделят кое е онова, от което ако се освободим, бихме заживели качествено по-добре. 

Препоръките не са изненада за мнозина - всички знаем това. Но често го забравяме. Ето защо е полезно да си го припомняме.

Как можем да живеем по-хубаво? Като тренираме тялото си и сме физически активни. Като прекарваме повече време с приятели, на колкото и да сме години, каквито и да са задълженията ни. И още...

Като спрем да се сравняваме с други хора. Всъщност, човек никога няма напълна и точна представа за живота и емоционалното състояние на останалите. Никой не знае как точно се чувства някой друг, за когото считаме че е по-успешен, и през какво минава той.

Като спрем да се опитваме да променяме други хора. Вместо това се фокусирайте върху нещата, които са във вашия контрол. Кои са? Сред тях е промяната в собственото мислене и поведение, така че да сме по-добре.

Като спрем да се страхуваме от провала. Да не успяваме е често срещано в живота - не позволявайте предварителната картина на страхове и тревоги, че това ще се случи, да ви попречи да поемате повече житейски рискове, заради които впоследствие ще имате спомени, ще осмислят живота ви, ще са го променили и ще се чувствате по-реализиран човек.

Като спрем да съжаляваме за събития в миналото. То е непроменимо. "Трябваше да... " или "Не трябваше да..." - извадете тези думи от речника си - на говорене и мислене. Чувството на съжаление, според проучвания, намалява способността на човека да се възстановява от високо стресови събития.

Като спрем да очакваме неща от други хора. Помнете: Никой за нищо не ви е длъжен. Когато приемете това, ще се освободите от много мисли, които влошават живота ви. 

Като спрем да се опитваме да угодим на всеки, да се харесаме на всички. Когато се опитваме да сторим това, в крайна сметка остават доволни мнозина, но не и ние самите. В колонка за Psychology Today психологът Джули Екслайн посочва, че има разлика между това да бъдеш добър и помагащ човек и да бъдеш осакатен от страхове от възникването на междуличностни конфликти. Последното често характеризира хората, които искат да угодят на всеки. За да не сте от тях, понякога просто трябва да приемете дискомфорта да казвате "не" дори на хора, които харесвате. 

Като спрем да искаме отмъщение и забравим спотаените обиди. Умът и душата не бива да носят този товар. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ