нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

7-те най-важни списъка, които всеки трябва да си води

Какви ти списъци във века на бързомислещите и скоростно транспортиращи информация високи технологии?! Не е така, повярвайте! Всяка наша цел е връх, с различна височина и сложност на изкачване. Може да се катерим по отвесни склонове като се подхлъзваме опасно по стръмнини и се спъваме в неочаквани препятствия. А може и спокойно да се изкачваме по стълбицата на списъка, като уверено се придвижваме от една задача към друга.

Добрите стари списъци, онези, старомодните, които искат само лист и химикал под ръка, ни позволяват да разделим сложните дела на множество по-малки, да проследяваме прогреса на придвижването и да ценим влаганите усилия. Те не ни позволяват да забравим нужното и ни помагат правилно да организираме деня си. Да, те могат да ни бъдат полезни във всяка област, но нека не стигаме до крайности и да усвоим навика да поддържаме тези 7 важни списъка:

1. За креативни идеи

Творчеството е спонтанен процес, трудно е да го вкараш в графици и работно време. Затова, съставянето на списък с ценни идеи, оригинални хрумвания, полети на мисълта ще ви е от помощ, когато главата ви нищо не ражда, а трябва да се твори.

2. За книгите, които трябва да прочетем

Ако всеки път, щом привършите дадена книга, ви е все по-трудно да изберете следващата, то е настанало времето да започнете да си водите специален списък "Да прочета!". Нанасяйте в него всяка книга, препоръчана от приятели, в блоговете и социалните мрежи за качествени четива. И знаете ли какво още - бърз преглед на този списък, ще ви позволи не само да оцените количеството прочетени от вас творби, но и дори да си припомните най-оригиналните мисли от тях.

3. За интересни събития

Най-ужасното е да решите да си направите списък на най-интересните места, впечатления и ситуации, които сте преживели и изведнъж да осъзнаете, че няма с какво да го запълните. Е, какво пък, това е отличен повод да преосмислите отношението си към живота и да започнете да го попълвате с интересни страници.

още от Техники за успех