8 признака ще ви подскажат кога някой ви лъже

8 признака ще ви подскажат кога някой ви лъже

8 признака ще ви подскажат кога някой ви лъже

Как да разберете, че човекът отсреща ви лъже?

Трябва да обръщате особено голямо внимание на неговото лицево изражение, на езика на тялото и на схемата на речта, съветва Лилиан Глас, поведенчески анализатор, експерт. Тя е работила в тясно сътрудничество с ФБР, помагайки им да различат онези сигнали, показващи че заподозреният мами, пише Business Insider.

Когато се опитвате да откриете дали някой ви лъже, първо трябва да разберете как този човек се държи в нормална ситуация. Така например ако мига често, то най-вероятно ще прави точно обратното, когато се опитва да ви каже нещо невярно.

В своята нова книга „Езикът на тялото на лъжците“ (The Body Language of Liars) Глас разкрива следните 8 признака, от които ще разберете, че някой ви лъже:

1. Бързо променя позицията на главата си.

Ако някой внезапно промени движението на главата си, когато му зададете директен въпрос, това означава, че вероятно ви лъже за нещо.

„Главата може рязко да се отдръпне назад, леко да клюмне или да се наклони настрани“, посочва Глас. Това обикновено се случва точно преди човекът да отговори на зададения му въпрос.

2. Стои неподвижно.

Всеобщо мнение е, че хората шават твърде много, когато са нервни. Според Глас, обаче, трябва да внимавате и в случаите, когато те въобще не се движат.

„Това може и да е знак на примитивната неврологична реакция за „бой“, а не за „бягство“. Тялото се подготвя за евентуална конфронтация – казва Глас. – Когато водите нормален разговор е напълно естествено тялото ви да се движи по един ненатрапчив и спокоен начин. До голяма степен тези действия са подсъзнателни. Съответно ако човекът отсреща се втвърди, изпадне дори в кататонично състояние, в което въобще не мърда, значи определено нещо не е като трябва“.

3. Инстинктивно покрива уязвимите части на тялото. Например гърлото, гръдния кош или стомаха.

„Често съм забелязвала това в съдебната зала, когато работих като консултант за прокурорите. Винаги мога да разбера кога нечии показания успяват да засегнат обвиняемия – в подобен момент той или тя обикновено покрива гърлото си с ръка - казва Глас. – Никога не съм оценявала напълно потенциала на подобно издайническо поведение, докато не се присъединих към ФБР като специален агент“.

4. Докосва или покрива устата си.

„Веднага може да разберете, че някой ви лъже, щом човекът автоматично покрие устата си с ръце – това показва, че те той не иска да се справи с проблема или да отговори на въпроса – казва Глас. – Когато възрастите правят това, означава, че те не разкриват всичко или че просто не искат да кажат истината. Буквално прекратяват комуникацията“.

5. Започва да му е трудно да говори.

„Ако някой път имате възможност да видите видео запис със заподозрян, който е виновен, ще видите, че с течение на времето му става все по-трудно да говори – пише Глас. – Това е така, тъй като автоматичната нервна система намалява потока на слюнката по време на стрес, което пък от своя страна изсушава лигавицата на устата.“
Други признаци, за които трябва да следите, е внезапното прехапване на устните или тяхното свиване.

6. Гледа ви, без да мига.

Често лъжецът избягва да ви гледа в очите. Понякога обаче той може да положи допълнителни усилия и да се опита да прикове погледа си във вашия в желанието си да ви контролира и манипулира.

„Подобно на повечето измамници, и Бърни Мадоф се престарава, гледайки хората по-дълго от обикновеното, често без да мига на редовни интервали – казва Глас. – Когато хората казват истината, те понякога ще започнат да шават с очи или дори ще местят погледа си от време на време. Лъжците от друга ще имат приложат хладнокръвен и непреклонен поглед, с който ще се опитват да сплашат и да контролират.“

Честото мигане също е признак, че някой ви лъже.

7. Предоставя твърде много информация.

„Когато човек се впусне в твърде много приказки и ви даде множество информация, от която вие не се нуждаете – то най-вероятно той или тя не казва истината – пише Глас. – Лъжците често говорят много, тъй като се надяват, че с цялата си тази приказливост и отвореност по темата другите ще им повярват.“

8. Сочи много.

„Когато лъжецът стане враждебен или приеме отбранителна тактика, той ще се опита да преобърне нещата към вас – казва Глас. Ще стане враждебен, тъй като вие сте разбрали, че лъже. А това, от своя страна, ще доведе до множество посочвания с пръст".

От Obekti.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ