Затвори

9 книги, които Бил Гейтс препоръчва всеки да прочете

Освен компютърен гений, милиардер и филантроп, легендарният основател на Microsoft Бил Гейт е и страстен читател. Той "поглъща" поне по една книга седмично и си е извоювал славата на безпристрастен и обективен критик. Ето кои книги в графата "всеки трябва да ги прочете" горещо препоръчва той.

1. Керъл Лумис, "Tap Dancing to Work: Warren Buffett on Practically Everything, 1966-2012"

Журналистът от Fortune Керъл Лумис е събрал подборка от интересни факти и истории за знаменития приятел на Гейтс - Уорън Бъфет.
 В"Tap Dancing To Work" читателите ще се запознаят отблизо с инвеститора Бъфет. Подходът му към бизнеса не се променя вече половин век и Гейтс съветва в рецензията си към книгата "да влезем в главата" на финансиста.

2. Вацлав Смил, "Making the Modern World: Materials and Dematerialization"

Това е любимият автор на Гейтс. Пише предимно исторически книги, в които проследява развитието на различни сфери от човешкия живот - например енергетиката. Смил отделя огромно внимание на иновациите и хармоничния прогрес.  "Making the Modern World: Materials and Dematerialization"  е посветена на важната, според Гейтс тема колко суровини и ресурси са нужни на човечеството и колко на практика се използват. Милиардерът-филантроп е убеден, че идеите на Вацлав Смил ни помагат да намерим разумния баланс и да престанем да унищожаваме околната среда. А най-важното е, че в книгите на Смил има и отговор на въпроса как да се победи бедността.

3. Елизабет Колберт, "The Sixth Extinction: An Unnatural History"

Книгата е посветена на проблема на измирането на редки животински видове по вина на човечеството и въобще - на техногенния фактор в живата природа. Според учените, в цялата история на планетата Земя е имало пет периода на масово изчезване на животински видове, но Колберт твърди, че ние, хората ще причиним шестото масово унищожение, като при това, то ще бъде предизвикано изкуствено, а не по естествени причини.
Бил Гейтс предлага да се замислим сериозно над тази ситуация и обръща внимание на факта, че дори и тези действия на човечеството, които не застрашават пряко живата природа, могат косвено да й навредят - дори и химическият състав на океаните и реките се променя по наша вина, посочва той.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659