Визията на Джеф Безос за космически фабрики

Визията на Джеф Безос за космически фабрики

Визията на Джеф Безос за космически фабрики

Хората трябва да предпазят планетата на всяка цена, като започнат да строят фабрики в космоса, казва Джеф Безос на пресконференция в Калифорния.

Милиардерът дава дълго интервю, в което коментира теми, простиращи се от изкуствения интелект до популярността на Доналд Тръмп, предава британският „Телеграф“.

Безос, който основава компанията за частно пътуване в космоса Blue Origin през 2000-ната година, вярва, че би било „яко“ да отидеш до Марс, но бъдещето на планетата Земя зависи от експлоатирането на безкрайната слънчева енергия в космоса, за целите на тежката индустрия.

„Искам да ви уверя, това е най-добрата планета. Трябва да я опазим и начина, по който това ще стане е като отидем в космоса. Ресурсите тук са ограничени. До няколкостотин години тежката промишленост ще бъде изнесена извън нашата планета“, казва шефът на Amazon.

 Според него Земята трябва да бъде използвана единствено като място за живот и развитие на леката промишленост.

„Може да построим огромни фабрики за чипове в космоса. За разлика от Земята, която е в сянка през голямата част от денонощието, в космоса слънчевата енергия е достъпна 24/7.“

Други  предприемачи, които инвестират в развитието на космическия сектор са фокусирани над изследването на Марс, като Илон Мъск, основателят на SpaceX, който се надява да изпрати безпилотен космически кораб до Червената планета най-рано през 2018 година.  

„Хората ще посетят Марс, хората ще заселят Марс, но що се отнася до тежката индустрия, аз бих я развил в космоса.“, добавя Безос.

През март тази година милиардерът заяви, че очаква Blue Origin да изпрати хора в космоса през 2017 година. Първият екип няма да бъдат от платени клиенти, въпреки че хиляди са изразили интерес към пътуването в космоса.

В интервюто Джеф Безос обръща внимание и на развитието на изкуствения интелект.

 „Трудно може да се опише колко огромно ще е влиянието, което изкуственият интелект ще има в обществото в  следващите 20 години“.

Безос, който е собственик на „Уошингтън Пост“, не подмина и темата  за популярността на Доналд Тръмп.

Според него реакциите на Тръмп срещу някои от медиите, които го критикуват, са „непристойни“.

Той казва, че всеки, който участва в президентската надпревара, трябва да е готов да приема критики,  да подържа свободата на словото и да цени  конституционални  права на хората.

Шефът на Amazon припомни за сблъсъка от миналото между Катрин Греъм, бившата собственичка на „Уошингтън Пост “, и президента Ричард Никсън, около аферата Watergate.

От администрацията на Никсън заплашват медията, че публикуването на компрометиращите материали може да им създаде сериозни проблеми.

„Катрин е моят модел за подражание, готов съм да се изправя пред всякакъв вид заплахи, ако се стигне до там“, добавя Безос. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ