Елън Мъск: Изкуственият интелект ще застраши живота на човека до 5 години

Елън Мъск: Изкуственият интелект ще застраши живота на човека до 5 години

Елън Мъск: Изкуственият интелект ще застраши живота на човека до 5 години

„Степента на напредък в разработването на изкуствен интелект е невероятно бърза. Ако нямате контакт с работата на групи като Deepmind, нямате идея колко бързо се разраства той, със скорост близка до експоненциалната. Рискът нещо сериозно опасно да се случи е в рамките на 5, най-много 10 години. Тук не става въпрос за човек, който се оплаква от нещо, което не разбира. И не съм само аз, който мисли, че трябва да се тревожим. Водещите компании, разработващи изкуствен интелект, предприеха големи стъпки да подсигурят безопасност. Те признават опасността, но вярват, че могат да оформят и контролират дигиталната суперинтелигентност и да възпират лошата част от нея от бягство в интернет. Това предстои да видим...“.

Този коментар е публикувал в американския сайт за футурология Edge.org милиардерът и технологичен предприемач Елън Мъск, съобщава Business Insider. Минути след като Мъск публикувал коментара си, написаното било изтрито.

Случаят не е първи, в който създателят на Tesla предупреждава за заплаха от изкуствения интелект за живота на хората и бъдещето, припомнят авторите. Наскоро, на конференция на списание Vanity Fair, Мъск говори пред аудиторията за „роботи убийци“, които може в бъдеще да се обърнат срещу хората и „да ги заличават като спам“. Те може да започнат да убиват на базата на функция, подобна на изтриването на спама от електронната ни поща, прогнозира тогава той. 

Интервюиращият на конференцията го запитал дали според него човечеството трябва да използва космическите кораби на Мъск SpaceX, за да избяга от роботите убийци на нашата планета. Отговорът бил отрицателен, с обяснение, че най-вероятно, ако се породи някакъв апокалиптичен сценарий, той би последвал хората от Земята и извън нея. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ