Програма-робот написа статия за американски вестник

Програма-робот написа статия за американски вестник

Програма-робот написа статия за американски вестник

Сайтът на американския вестник LA Times стана един от първите, които съобщиха за земетресението, което на 17 март разлюля Лос Анджелис, благодарение на специализирана програма-робот за писане на новини. За това съобщи създателят на програмата – журналистът Кен Шуенки.

По думите му програмата анализира съобщенията за земетъси от Геологическата агенция на САЩ. Ако в тях се споменават по-високи магнитуди на трусове в района на Лос Анджелис, роботът въвежда данните в предварително създаден шаблон и го изпраща към новинарските агенции. Написаните по този начин новини се преглеждат от редактор, който взема и решението за публикуването им.

Така от момента, в който съобщението за труса постъпва от специалистите, до момента на появяването на дописката минават не повече от три минути.

LA Times използва подобни алгоритми и за написването на някои от новините за престъпления. За криминалната си хроника програмата анализира сводките от полицията.

Такива програми помагат за икономисването на време и сили, смята Шуенки. Те обаче не могат да заменят журналистите. Той предрича обаче, че те ще се използват все повече в бъдеще от световните медии. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ