Светът очаква „интернет на нещата”

Светът очаква „интернет на нещата”

Светът очаква „интернет на нещата”

Хората по света все повече ползват мобилни устройства и нови приложения. Това променя погледа им към интернет, машините и фактическия свят. За добро или лошо, те очакват „интернет на нещата” (Internet of Things или IoT) – свързването с глобалната мрежа на колкото може, повече предмети от ежедневието ни – климатици, хладилници, часовници, автомобили, четки за зъби, перални, термостати, маратонки.

Компютрите и интернетът първоначално подръжаваха на физическия свят. Досега дигиталната среда бе проектирана така, че да го отразява, за да е по-лесно да я разберем. Но потребителите стават все по-малко зависими от физическия свят, като настолни компютри, файлове, папки, кошчета, телефонни линии. Изживяванията им се струват по-истински на екрана.

Това сочи проучване на Ericsson ConsumerLab. Въз основа на него е съставен доклад, който изследва темата как хората се отнасят към истинския свят и „интернет на нещата”. Изследването се основава на глобална потребителска програма с интервюта с над 100 000 лица, провеждани всяка година в повече от 40 страни и 15 мегаполиса. Статистически погледнато, интервютата пресъздават възгледите на над 1,1 милиарда души.

Докладът показва, че прекарвайки повече време пред екрана, хората все повече очакват и другите физически предмети около тях да бъдат интерактивни като него и „свързани“ с мрежата.

„Анализирайки разширената употреба на мобилни устройства и услуги и наблюдавайки как младите поколения преминават от пасивни към интерактивни екрани, отворихме очите си“, казва Михаел Бьорн, ръководител на проучването в Ericsson ConsumerLab. „Когато времето, прекарвано пред екрана, превишава времето, отделено за другите активности през деня, включително за работа, потребителите като че ли очакват светът да реагира по същия начин, като техните мобилни устройства“, посочва той. 

Изследването потвърждава, че днес хората започват да живеят с екраните от най-ранна детска възраст. Затова връзката между екрана и реалните преживявания се преобръща. Случващото се във витруалния свят става по-важно. Все повече желаем физическият свят да прилича на интернет, твърдят авторите.

Докладът прогнозира растящи очаквания на младото поколение към физическия свят - да бъде толкова интерактивен, колкото са екраните. За да се харесват в бъдеще, предметите ще трябва да могат да реагират на докосване и да работят с информация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ