нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Apple представи цели два смартфона – iPhone 6 и iPhone 6 Plus

Както се очакваше, днес Apple представи своите най-нови смартфони – iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

И двата са значително по-големи от iPhone 5S – съответно 4.7 и 5.5 инча – и разполагат с т.нар. Retina дисплей. Освен това са забележително тънки – iPhone 6 е едва 6.9 мм, докато 6 Plus – 7.1 мм.

Впечатляващ е фактът, че разделителната способност на iPhone 6 Plus е 1920 x 1080 – с други думи Full HD. Този на 6 пък е 1334 x 750.

Това, че iPhone 6 Plus разполага с по-голям дисплей, означава, че можем да очакваме и по-различен интерфейс. Когато е в хоризонтално положение, ще виждаме два прозореца, подобна на таблета iPad.  При него дори основния екран може да промени ориентацията на бутоните в хоризонтално положение, което вече сме виждали в Android. Както подсказаха слуховете телефоните имат режим за работа с една ръка - той се активира с двойно натискане на централния бутон, при което целия интерфейс се смъква надолу за по-лесно достигане с една ръка на горната част.

Новите апарати на Apple използват чип A8. Той е 64-битов, изработен е по 20-нанометрова технология и има 2 милиарда транзистора. Това, което го отличава от предходния A7 е, че е 13 процента по-малък, но същевременно – с 20 процента по-бърз процесор и с 50 процента по-бърз графичен ускорител.

Добавен е и копроцесор М8 от следващо поколение, който е предназначен за фитнес приложенията. Той определя автоматично активността на потребителя-. Например дали ходи или кара колело. Благодарение на вградения барометър пък дори измерва разстояние и изкачване.

Апаратите са и с по-добри 4G възможности, което означава значително по-висок трансфер на данни. Максималната скорост обаче е  150 Mbps, а не 300 Mbps.

Основната камера е с резолюция 8МР с размер на пикселите 1,5 микрона и е комбинирана с f/2.2 оптика. Добавена е и двойна светкавица с различна цветна температура за постигане на по-естествени цветове. Системата за автофокус използва фазова детекция, което гарантира два пъти по-бързо фокусиране в сравнение с iPhone 5s. Компанията е включила режим за панорами, способен да създаде 43МР снимки, които се обработват от специален DSP чип. iPhone 6 има цифрова стабилизация на изображението, но iPhone 6 Plus предлага оптична.

Що се отнася до новата операционна система iOS 8 - тя ще бъде пусната за даунлоуд на 17 септември. Два дни преди премиерата на двата апарата.

Цената на iPhone 6 в Щатите е 199 долара за версията със 16GB памет, 299 долара за 64GB и 399 долара за 128GB при подписването на двугодишен договор. iPhone 6 Plus ще струва съответно 299 за 16GB, 399 долара за 64GB и 499 долара за 128GB. 

още от Технологии