Бавен туризъм – новото лукс преживяване

Бавен туризъм – новото лукс преживяване

Бавен туризъм – новото лукс преживяване

Връщаме се от отпуск почти винаги с усещането, че нещо не ни е достигнало – най-вече време да посетим, преживеем и снимаме всичко, което сме искали. Такива усащения са напълно чужди на Клайв и Джейн Грин, които се превърнаха в едни от най-известните представители на едно ново, набиращо популярност в цял свят движение, станало известно като „Slow travel”  - бавен туризъм.

Семейната двойка тръгва на ваканция с продължителност 16 години с яхтата си, с която изминава 51 хил. морски мили и посещава 56 страни. Благодарение на медийни репортажи от всички точки на света, които двамата посещават, за тяхното приключение научават милиони. Но преди да въздъхнете със съжаление, че е невъзможно да си позволите такъв разкош, запознайте се с някои от основните идеи и правила на продължителния отдих. От тях, както и от необикновения опит на семействи Грин, може да почерпите ценни хрумвания и за скромния годишен отпуск.

Бавно, с почит към детайлите

Основната идея на концепцията „Slow travel”  се състои не само в отказа от стандартните и популярни турове, но и от забързаните, претоварени туристически програми. Последователите на новото движение смятат, че вместо да видиш някоя знаменита забележителност, е по-добре да събереш множество малки и уникални впечатления, които най-добре позволяват на духа да отдъхне.

За целта се препоръчва буквално да се потопи човек в местния бит, като пренебрегне хотелите за сметка на местните квартири и не се опитва да види прекалено много за прекалено малко време. Екскурзиите до известни забележителности не се забраняват, но акцентът е върху нестандартните впечателния и спонтанните открития, без пътеводител и гидове.

Манифестът  на „Бавния турист”

Независимо, че почитателите на новото движение се отнасят с пренебрежение към пътеводителите, те също си имат някои правила, описани в т.нар. „Манифест за бавен туризъм”.  Според неговия автор Ники Гарднър, един от първите бавни туристи е бил Омировият Одисей. Добрата новина е, че според съвременната трактовка не е нужно да напуснеш работа в името на бавните пътешествия. Те успешно могат да се проектират и в рамките на 7-14 дни на базата на 10 важни правила за бавен туризъм. Те гласят:

1. По-добре да останеш на едно място и добре да го проучиш и опознаеш, вместо да се опитваш да видиш няколко града. Например, ще усетите духът на Италия много по-добре, ако наемете стая в типично селце, вместо да препускате из страната в опит за седмица да видите и Рим, и Флоренция, и Венеция.

2. Опитайте т.нар. отпуск на обменни начала. Има много сайтове, в които се предлагат опции за временна размяна на жилища с ваканционна цел.

3.  Непременно търсете и посещавайте местните пазари – там са събрани бит, традиции, ухания и кулинарни особености на едно място.

4. Дори и у дома да сте заклети почитатели на здравословното хранене, по време на пътешествие непременно опитайте местни масови деликатеси, които се предлагат по улични будки.

5. Преди пътуване се постарайте да научите поне няколко думи или фрази на местния език. Това ще ви помогне бързо да се приобщите и да не се чувствате като безсловесен страничен наблюдател.

6. Безцелното бродене по непознати улички е най-полезното и вълнуващо занимание на бавния турист. Абсолютно излишно, а и напрягащо е да се поставят предварителни цели, да се търсят и достигат.

7. Прекарвайте утрините в местните кафенета, на чаша кафе или чай, наблюдавайки местните жители и туристите. Предварително проучете къде е най-доброто местно ресторантче и си поръчайте нещо напълно непознато в него.

8. Устройте си пикник в парка или приятна природна местност.

9. Най-популярното забавление там, където сте – дайвинг, салса и т.н. е това, което непременно трябва да опитате като се запишете на курсове, пък било то само за ден-два.

10. Непременно посетете изпълнение на прочута местна група. Или пък идете на състезание, за което няма да чуете в новините.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ