Да купуваме ли нови куфари за ръчен багаж в самолетите

Да купуваме ли нови куфари за ръчен багаж в самолетите

Да купуваме ли нови куфари за ръчен багаж в самолетите

Нов стандарт за оптимален размер на ръчния багаж в самолетите, обявен като препоръка миналата седмица от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) предизвика смут и недоволство сред доста хора, които често пътуват по въздух.

Новият стандарт, IATA Cabin OK, е с размери 55 х 35 х 20 см, което е значително по-малко от допустимите размери, прилагани от повечето авиокомпании в момента:

IATA определя  прилагането на новите размери съвместно с превозвачи и производители на самолети като предпоставка за максимално ефективно използване на багажното пространство в кабината и улесняване на пътниците, така че никой да не бъде ощетен от липса на място за съхраняване на ръчен багаж в салона на самолета по време на полет.

Свиването на размерите обаче предизвика масови подозрения, че зад мярката се прикриват финансови интереси на авиокомпаниите за събиране на повече приходи от регистриран багаж, както и интереси на производители на куфари и пътнически чанти за нови печалби.

IATA отдаде целия шум на погрешна интерпретация от страна медиите. Има ли място за тревоги наистина? Не, поясняват от  туристическа агенция eSKY.bg.

Препоръчаният от IATA нов стандарт с размери 55 х 35 х 20 определя оптималните, а не максималните размери на багажа, поясняват от туристическата агенция.

 „Пътниците, както и преди, ще могат да пътуват с ръчен багаж, по-голям от Cabin OK, в съответствие с индивидуалните изисквания на авиокомпаниите“, се казва и в официално съобщение на IATA.

Новият Cabin OK стандарт е само насока и предложение, а не задължение и за самите авиокомпании, допълват още от eSKY.bg Някои от тях, сред които Lufthansa, Qatar Airways и Emirates, са заявили намерението си да го въведат,  други пък вече са отказали.  Затова, преди полет, винаги е добре да се прави справка с конкретните изисквания на съответната оперираща авиокомпания за размерите на ръчния багаж.

А иначе, пътниците, които решат да се възползват от новия стандарт, могат да разчитат на гарантирано предимство, че багажът им ще се приема с приоритет в салона на самолета.

Куфарите, отговарящи на новите размери, ще бъдат снабдени със стикер с логото на IATA и уникален код.

С помощта на този код и регистрирането му в определена система, те ще получават и съобщения на мобилния си телефон, в случай на изгубване на багажа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ