ЕК със съвети за пътуващите в чужбина

ЕК със съвети за пътуващите в чужбина

ЕК със съвети за пътуващите в чужбина

Представителството на ЕК в България разпространи съвети и полезна информация за пътуванията на граждани на ЕС и информация за техните права и закрила в чужбина. Те са в 6 основни раздела – документи, права, безопасност, пари и такси, туристически пакети и временно ползване на собственост, какво можете да носите със себе си. Ето някои от съветите.

Консулска помощ
Всеки гражданин на страна от ЕС е автоматично гражданин на ЕС и има право на консулска помощ в страна извън ЕС дори ако родината му няма дипломатическо представителство там.  Това се отнася за случаите на загубени документи, злополука, арест, при евакуация. На сайта на ЕК може да се провери дали вашата страна има представителство на мястото, където отивате. В бъдеще гражданите ще имат още по-добра закрила, когато тяхната страна няма представителство извън ЕС, благодарение на нови правила, които бяха приети през април и които държавите трябва да започнат да прилагат до 2018 г.

Спешна помощ
Ако пътниците се нуждаят от спешна помощ - линейка, пожарна или полиция, трябва да позвънят на безплатния номер 112, където и да се намират в ЕС. Спешният телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000.

При болест или злополука в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, гражданите на ЕС имат право на медицинска помощ. Необходимо е да имат у себе си Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Нейното издаване е безплатно.

Лечението ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната-домакин.

Туристически пакети
Ако сте резервирали туристически пакет, но туроператорът е фалирал, Директивата за пакетните туристически пътувания защитава европейските потребители. Тя обхваща пакетите, които представляват предварително договорена комбинация от два или повече елемента, например транспорт, настаняване и кола под наем.

Пътуващите имат право на пълна информация преди резервацията, право на прехвърляне на резервацията на друг човек, ако титулярът на резервацията не може да отиде, право на връщане на платената сума и на репатриране, ако организаторът фалира.

Транспорт
Ако пътуването със самолет, влак, автобус или кораб бъде забавено или отменено, гражданите на ЕС имат гарантирани права във всички видове транспорт. Ако забавянето е голямо, транспортното дружество трябва да предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, пътуващият има право на компенсация.

Ако пътуването бъде отменено и се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното ви местоназначение, транспортното дружество трябва да плати за престоя в хотела.

Шофьорски книжки
Свидетелство за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, може да се използва навсякъде в ЕС. Преди да тръгнете на път, проверете дали не е изтекло, тъй като не можете да шофирате в друга държава с временно свидетелство или удостоверение.

В ЕС, Норвегия или Исландия можете да получите безплатна помощ от европейския потребителски център (ЕПЦ) в съответната страна. Той ще ви даде съвет относно вашите права на потребител и какви аргументи да представите пред фирмата. Ако проблемът не може да бъде разрешен на място, запазете всички необходими документи и, когато се върнете у дома, се свържете с ЕПЦ във вашата страна.

Потребителски права
От 2014 г. насам потребителите разполагат с 14 дни, за да върнат стоки, купени от разстояние — по интернет, по пощата или по телефона. Потребителите в ЕС имат право на двегодишна гаранция, според която продавачът е длъжен да поправи или замени безплатно дефектните стоки. Ако не е възможно това да бъде извършено в разумен срок или без да ви причини неудобство, можете да поискате да ви върнат парите или да ви направят отстъпка от цената.

Мита
В рамките на ЕС няма мита при пътуване от една страна в друга. Данъците (ДДС и акциз) са включени в цената и не дължите допълнителен данък в другите страни от ЕС, но има и изключения.

Ако се връщате у дома от страна извън ЕС, правилата са различни и обикновено са по-строги. Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба.

Всяка страна определя ориентировъчни количества за това дали алкохолът и тютюневите изделия са за лична употреба. Ориентировъчните количества за лична употреба са 10 литра спиртни напитки, 20 литра подсилено вино (порто, шери), 90 литра вино (не повече от 60 литра пенливо вино),110 литра бира.

Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си стоки, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат. За алкохола тези граници са 1 литър спиртни напитки над 22 об. % или 2 литра подсилено или пенливо вино, 4 литра непенливо вино, 16 литра бира.

За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност. Минималните количества са: 800 цигари, 400 пурети, 200 пури,1 кг тютюн. Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си тютюневи изделия, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат.

Ако пътувате по въздух или по море, можете да донесете със себе си стоки, различни от алкохол и цигари, на стойност не повече от 430 евро, а ако пътувате с автомобил, влак или по река или езеро — на стойност не повече от 300 евро.

Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница за пътници на възраст под 15 години, като тя не може да е по-ниска от 150 евро.

Незаконно е да внасяте в ЕС месо или млечни продукти, дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън Съюза. Единствените изключения са Андора, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Целта е да бъде защитен добитъкът в ЕС от болести по животните.

Пари в брой
Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.

По материали от БГНЕС и "Фокус".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ