Как се възприемат бакшишите в различните държави

Как се възприемат бакшишите в различните държави

Как се възприемат бакшишите в различните държави

Да оставя ли бакшиш или не? Този въпрос тревожи милиони хора по света, пристигнали в чужди държави. Обикновено, повечето от тях са се информирали предварително за почти всеки аспект от пътуването и престоя в чужбина, но са пропуснали този. 

В отговор, туристическият сайт Wego представи полезна информационна графика, която показва отношението и подходящите подходи към даването на бакшиши в различните страни.

„Ако сте пътували в САЩ или Египет и не сте дали на хотелския персонал бакшиш, вероятно сте предизвикали реакция на мълчаливо гневно учудване. Ако пък сте дали няколко евро допълнително на сервитьора в ресторант във Франция или Япония, сигурно сте сторили същото “, коментира британският в. „Дейли Мейл“.

Ето и „етикета“ за даване на бакшиши по света, според Wego.

Подгответе бакшиш навсякъде в: Канада (ресторанти, барове, таксита), Египет (освен таксита), Мексико, Катар, ОАЕ, САЩ.

Ако се храните навън, дайте бакшиш в: Австрия, Холандия, Русия, Бразилия, Чили, Южна Африка, Турция, Ирландия. Освен ако не е включена такса обслужване.

Ако сте много впечатлени, знайте, че бакшишът е по ваша преценка и решение в: Австралия, Китай, Финландия, Дания, Дубай, Фиджи, Германия, Гърция, Хонконг, Индия, Индонезия, Италия, Израел, Малайзия, Норвегия, Швеция, Швейцария, Южна Корея, Испания, Сингапур, Тайван, Великобритания. Във всички тези места може и да не дадете такъв. Като цело не се очаква като нещо обезателно. 

Ако дадете бакшиш, рискувате да обидите следните нации: Аржентина, Франция, Япония, Оман, Йемен. В Аржентина дори е нелегално. Във Франция бакшишът е включван в цената на услугата.

Имайте предвид, че в индустрията на услугите в САЩ, където работят в обслужването хора с ниско почасово възнаграждение, бакшишът е нещо, на което те се надяват. В Румъния бакшишите често са отказвани. В Нова Зеландия и Чили бакшиш за таксиметровия шофьор не се очаква въобще.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ