България има шанс да усвои рекордните 41 млрд. европейски средства

България има шанс да усвои рекордните 41 млрд. европейски средства

България има шанс да усвои рекордните 41 млрд. европейски средства

През 2015 г.България ще има шанс да усвои 41 млрд. лева по европейските програми, което я прави уникална година. Това заяви пред журналисти в Брюксел зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

„За първи път се очаква да има икономически растеж в 28-те държави-членки на ЕС, а каквото е добро за Европа е добро и за България“, подчерта Георгиева. „Страната ни има възможност да превърне 2015 година в рекордна за усвояване на европейски средства – 9 млрд. лева от стария и 32 млрд. лева от новия програмен период“, обясни еврокомисарят.

Тя подчерта, че парите от Европа не само трябва да бъдат усвоени, а трябва и да работят за хората и те да го почувстват.

„В последните няколко месеца България работи много активно за това да ускори усвояването на европейските фондове, както и влизането в действие на новите програми. Това, което прави добро впечатление в комисията е фактът, че има разбиране у нас, че едновременно с усвояването трябва да вървят и реформи, без които няма да бъдем конкурентноспособни“, добави Кристалина Георгиева.

Тя призова България да запази посоката и стабилността, която правителство след правителство поддържаше, предаде „Фокус”. „За съжаление в последните година и половина тази стабилност се поразклати. Трябва да се постараем да овладеем положението, а ние можем да го направим. Това е тема, по която в обществото има единство. Никой в България не иска да се връщаме в 90-те години, когато хората не знаеха какво ще се случи на следващия ден. Тази макроикономическа стабилност помогна много да привлечем инвестиции. Сега, когато европейската икономика тръгва на по-високи обороти е времето да се огледаме и да се възползваме от това“, каза още зам.-председателят на ЕК.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ