Германската икономика избегна рецесията

Германската икономика избегна рецесията

Германската икономика избегна рецесията

Икономиката на Германия се размина с рецесията, като отбеляза 0,1% растеж в третото тримесечие на 2014 г. Това сочи официалната статистика от страната, цитирана от Би Би Си.

Германия имаше 0,1% свиване на БВП в периода април-май. С още един, пореден негативен резултат, най-силната икономика на Европейския съюз щеше да навлезе в рецесия.

Статистическата служба на страната съобщава, че германците са увеличили потреблението си, като износът от страната също се е покачил.

Междувременно Франция отбелязва по-силен от очакваното ръст от 0,3% в третото тримесечие. Европейските икономисти определиха данните като „приятна изненада“. Фернаският президент Франсоа Оланд приветства данните и заяви, че те са знак, че страната ще достигне целта си от 0,4% ръст за цялата година.

Регистрираният икономически ръст е добра новина за цялата Еврозона, чиито бавен растеж налага на политиците да намаляват лихвените нива и да въвеждат други мерки за стимулиране.

Един от факторите, които забавят растежа на германската икономика – двигателя на зоната на единната европейска валута, е кризата в Украйна. Кристиан Шулц – старши икономист на немската „Беренберг Банк“ коментира пред Би Би Си, че доверието в германския бизнес е паднало до голяма степен заради опасения, свързани с нея.

По-рано тази седмица панел от експерти на германското правителство изложи прогноза за икономически растеж от 1% през следващата година, след разрастване на икономиката от 1,2% през тази.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ