Гърция на крачка от дефолт

Гърция на крачка от дефолт

Гърция на крачка от дефолт

Гръцкото правителство се подготвя да обяви дефолт* по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, пише днес Financial Times, позовавайки се на източници, осведомени за плановете на гръцките власти.

„Правителството, което бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение", твърдят пред вестника източници,

Кабинетът на Алексис Ципрас се опитва да намери пари за заплатите и пенсии през април, чиято обща сума е 2,4 млрд. евро. По графика за обслужване на дълга Гърция трябва да плати на МВФ до 1 май 203 млн. евро, до 12 май — 770 млн. евро, а през юни още 1,6 млрд. евро.

„Приближаваме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива", заявява представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

Financial Times посочва, че евентуален гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за Еврозоната. Предупреждението обаче може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция, посочва вестникът.

Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт, пише още изданието, като не посочва какви ще са те.

Ако Гърция обяви дефолт, това почти сигурно ще доведе до прекратяване на спешното подпомагане на ликвидността на гръцкия финансов сектор от Европейската централна банка, до затварянето на банки в страната, а и извън нея, контрол върху капитала и по-широка икономическа нестабилност, подчертава Financial Times.

Международните кредитори изискват от Гърция строга оптимизация на разходите и непопулярни икономически реформи, включително намаляване на пенсиите и опростени процедури за съкращения на служители в частния сектор. Финансовият министър Янис Варуфакис обаче даде да се разбере миналата седмица, че приоритет на правителството трябва да остане изпълнението на вътрешните ангажименти, сред които и изплащането на пенсиите.

*Терминът "дефолт" се използва главно в технически финансов смисъл, като неизпълнение на договор за заем, т.е. неплащане навреме на лихви и/или главницата по държавния дълг. Въпреки това, в по-широк план има и извънтехнически смисъл – страна, която не може да изпълни своевременно финансовите си ангажименти губи доверието на гражданите си, особено ако тези финансови изплащания са към тях. Губи се кредит на доверие от нацията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ