Димитър Радев: Събитията в Париж създават нездравословна среда за българската икономика

Димитър Радев: Събитията в Париж създават нездравословна среда за българската икономика

Димитър Радев: Събитията в Париж създават нездравословна среда за българската икономика

„През последните дни глобалните и регионални рискове за икономиката се покачиха, трагичните събития в Париж дадоха и още по-големи размери на риска. Следим всичко изкъсо и се опитваме да насочваме политиката в зависимост от тези промени. Вследствие на тази нездравословна среда очакваме икономическият ръст да е под потенциала си, поне в краткосрочен план”. Това заяви в интервю предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "Инвестбук" управителят на БНБ Димитър Радев.

Въпреки това Радев е убеден, че заложеният ръст от 2% на БВП през настоящата година ще бъде постигнат.

„Ние очакваме ръст от 2% тази година, подкрепен от добро представяне на износа. И по-добро усвояване на европейските фондове, главно чрез инвестиции в държавния сектор. Що се касае за 2016 г., очакваме по-силно вътрешно търсене благодарение на частния сектор, което ще подпомага икономическия ръст да се движи близо до тези нива, а защо не и да се покачи”, коментира Радев.

На въпрос дали планът на правителството да намали бюджетния дефицит през идната година, след очакван такъв от 3,3% за тази година е осъществим, управителят на БНБ подчерта, че е ще се случи.

„По ESA (на начислена база, показателят, който следи ЕК - б.р.) ще бъде под 3% . Като цяло фискалното представяне през тази година е силно в резултат на по-добрите приходи от очакваното, което даде въздух за различни решения за политика, като допълнителни спестявания. А от гледната точка на Централната банка е за предпочитане да се правят такива, за да може да се покрият спешни нужди при необходимост. Важно е, че дефицитът се очаква да се движи до 3%, което е добра отправна точка за засилване на усилията”, посочи Радев.

Той за пореден път подчерта, че банковата ни система е стабилна, ликвидна и добре капитализирана. „Фалитът на КТБ през миналата година  разкри някои слаби места в практики на банковия ни надзор. Затова централно е залегнала задачата за засилване на банковия надзор. Управление Банков надзор е в момент на сериозна реорганизация. Планираме и последващи стъпки за подобряване на капацитета и практиките в съответсвие с Базелските принципи за ефективен банков надзор”, посочи Радев.

На въпрос какво е нивото на лошите кредити в България и как виждате изчистването им, Радев обясни, че лошите заеми се стабилизират под 11 млрд. лева брутно. „Има адекватно покритие от гледна точка на провизиите - над 50%. Освен това имаме капиталов излишък от близо 7,1 млрд. лева към септември. Някои мерки са в процес на въвеждане, като продажба на група кредити и отписвания от балансите като резултат от реализация на допълнителните гаранции. Очаквам и като резултат на бъдещата проверка на качеството на активите и стрес теста да има допълнителен импулс в тази посока”, допълни управителят на БНБ.

Цялото интервю на Димитър Радев можете да изгледате ТУК.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ