Наблюдаващият прокурор: КТБ не е банка, а схема за кражба

Наблюдаващият прокурор: КТБ не е банка, а схема за кражба

Наблюдаващият прокурор: КТБ не е банка, а схема за кражба

„Проверяваме абсолютно всичко по това дело. Още от началото на участието си в това досъдебно производство твърдя, включително и многократно пред различни съдебни състави, че за мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида (каквото е мнението на професор Ханке), отколкото нормална търговска банка".

Това коментира в интервю за „24 часа" наблюдаващият прокурор по делото „КТБ" Иван Гешев.

„На базата на доказателствата по делото смятам, че тази структура поне в последните години е функционирала с цел да обслужва бизнеса на собственика си", добави той.
„Може би ще останем в учебника по история, защото не ми е известно да може да се даде друг подобен пример в световната история за това как една реално функционираща банка е превърната в някаква пирамидална структура. Потвърждават го и икономисти, с които разговарях. И то в страна от ЕС при действащи транспонирани европейски директиви, които са перфектни, при наличие на вътрешен и външен одит, надзор и регулатор", каза още прокурорът.

Според него вината за създалата се ситуация не е само на БНБ:

„За мен, познавайки доказателствата по делото, вината да се стигне до това незавидно положение, което в крайна сметка нанася и големи имиджови щети на самата държава, имат различни органи, а не само БНБ. В ДАНС например има цяла дирекция, която се занимава с финансова и банкова сигурност. Освен това имаме МВР, вътрешни и външни одитори, надзорен съвет и одитен комитет на банката".

Източник: "Дарик"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ