Печалбата на Мтел с ръст от 23,5% през 2013 г.

Печалбата на Мтел с ръст от 23,5% през 2013 г.

Печалбата на Мтел с ръст от 23,5% през 2013 г.

Нетната печалба на „Мобилтел” през 2013 г. е възлязла на 55,6 млн. евро, което е с 23,5% повече спрямо предходната година. През последното тримесечие на 2013 г. печалбата се е свила с 51,8% на годишна база, до 6 млн. евро.

Приходите на мобилния оператор през миналата година са достигнали 399,4 млн. евро, което е с 14,8% по-малко в сравнение със същия период на 2012 г. През последните три месеца на миналата година приходите са намалели с 10,3% на годишна база, което е причинено от месечните такси и трафик, а също така и от приходите за взаимно свързване. Последното идва в резултат на намаляване на цените за терминиране, а върху приходите от месечни такси и трафик негативно влияние оказва понижаване на нивото на цените за абонаменти и предплатени услуги.

През последното тримесечие на 2013 оперативните разходи се увеличават със 7,3% основно в резултат на промяна в счетоводното третиране на определени разходни позиции без ефект върху печалбата. С изключение на тази промяна, оперативните разходи остават стабилни. Разходите за взаимна свързаност и роуминг се понижават в резултат на няколко значителни намаления при цените за терминиране през 2012 и 2013 година. Този спад се компенсира с увеличението на други разходи, произтичащи от еднократни ефекти, свързани с оценка от страна на мениджмънта на бизнес риска.

Новата методология за броене на SIM-картите е довела до общо намаление на клиентите на мобилни услуги с 1,026 милиона до 4,2 милиона. Тази промяна обхваща както клиентите на предплатени карти, така и на две от фиксираните услуги на компанията. Предходните тримесечия на 2012 и 2013 година бяха коригирани със задна дата. Пазарният дял също отбелязва спад – от 42,1% до 39%, като Мобилтел запазва позицията си на пазарен лидер.

Средният приход от абонат отбелязва спад с 4,1% в сравнение с четвъртото тримесечие на предходната година. Основната причина довела до този спад е регулацията. Като изключим ефекта от регулациите, средният приход от абонат е стабилен спрямо същия период на 2012 г. Средният приход от фиксирана линия се повишава с 3,2% на годишна база основно поради ръста при бизнес абонатите и положителния ефект от по-високия брой линии за достъп, за броудбанд и телевизия. В резултат на това приходите от фиксираните услуги продължиха да се повишават, възлизайки на 6,7 милиона евро през четвъртото тримесечие на 2013.

Клиентите на Мобилтел, използващи мобилен интернет, са се увеличили с повече от 30% през 2013 година. Така техният брой достигна 192,9 хил. за разглеждания период. В същото време компанията отчита растеж и в сегмента на фиксирания броудбанд. Броят на клиентите, ползващи фиксиран интернет, се е увеличил с 2% до над 155 хил. абонати, като общият брой на фиксираните линии за достъп нараства с 1,4%.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ