Поглед към потреблението – силен старт за 2015 година

Поглед към потреблението – силен старт за 2015 година

Поглед към потреблението – силен старт за 2015 година

Сред всички публикувани данни за състоянието на американската икономика се открояват тези за потреблението, според които то се е повишило значително, коментира д-р Скот Дж. Браун за RaymondJames.com И все пак, на играчите на финансовия пазар им предстои да се зарадват на добрата новина, отбелязва анализаторът.

UM Consumer Sentiment индексът се е покачил значително през последните няколко месеца и свидетелства за подобряване условията на трудовия пазар, както и за влиянието на ниските цени на петрола. Потреблението не зависи от увереността на обществото, а от неговите доходи, благосъстояние и възможността за теглене на заеми. Данните за поведението на потребителите може да ни предоставят адекватна оценка за състоянието на трудовия пазар.

През първите 11 месеца от 2014 година, доходите бяха сред най-високите от 2009 година насам, затова не е изненада, че настроенията относно състоянието на трудовия пазар се подобряват. Понастоящем, условията на трудовия пазар все още са далеч от нормалните, но поне се движат в правилната посока. Растежът на заплатите все още е под средния, но би трябвало да бъде ускорен със стабилизирането на пазара на труда (вероятно през втората половина на 2015).

Ниските цени на петрола благоприятстват покупателната способност на потребителите, като това ще продължи с дори по-голяма сила през първата половина от Новата година - те ще имат на разположение повече пари, които да харчат за други стоки. Поне понастоящем изглежда, че резкият спад в цената на петрола ще се задържи. Бизнесите също ще спестяват от транспортни разходи.

Инфлацията беше умерена през 2014, като е възможно спада в цената на петрола да й окаже влияние през тази година. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ