По-слаб икономически ръст в Еврозоната прогнозира ЕК

По-слаб икономически ръст в Еврозоната прогнозира ЕК

По-слаб икономически ръст в Еврозоната прогнозира ЕК

Европейската комисия понижи прогнозата си за икономическия растеж в Еврозоната през 2016 до 1,7%, пише британската телевизия Би Би Си.

През ноември ЕК заяви, че очаква 1,8-процентов ръст в блока.

Новата прогноза все пак бележи умерено повишение от 1,6% през 2015.

От Комисията казват, че държавните разходи са били непредвидено високи заради големия брой мигранти, пристигащи в Европа.

Институцията обаче предупреждава, че кризата поставя „големи политически предизвикателства“, които могат да подринат икономическия растеж, ако не бъдат взети адекватни мерки.

Вицепрезидентът на ЕК, Валдис Домбровскис, казва: „Умереният ръст на Европа е изправен пред усилващи се насрещни ветрове – от по-бавния растеж на развиващи се пазари като Китай, до слаба глобална търговия и геополитическо напрежение в съседство на Европа.“

„Важно е да продължим структурните реформи, които могат да помогнат на икономиките ни да се разрастват, да устояват на бъдещия шок и да предоставят на населението ни повече възможности за заетост“, допълва той.

ЕК занижи и тазгодишната си прогноза за инфлацията от 1% на 0,5% – доста под целта на Европейската централна банка от 2%. През 2015 потребителските цени се понижиха с 0,3% заради срива е цените на енергията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ