Реал Мадрид и Барса ще връщат милиони евро държавна помощ

Реал Мадрид и Барса ще връщат милиони евро държавна помощ

Реал Мадрид и Барса ще връщат милиони евро държавна помощ

Реал Мадрид, Барса и още 5 испански футболни клуба трябва да върнат незаконно получената държавна помощ, обяви вчера Европейската комисия. Парите са били платени с „нечестно предимство“ пред други клубове, смята институцията и се позовава на три разследвания, съобщава Франс прес.

Говорителят на Барса Хосеп Вивес заяви, че клубът спазва напълно испанския закон. Каталунците ще „защитават партньорите и интересите си срещу злоупотреби с тълкуването на закона“, цитира изявлението „Монд“.

Решението на Брюксел се отнася също за Атлетик Билбао, Осасуна Памплона, Валенсия, Еркулес Аликанте и Елче.

Използването на парите на данъкоплатците за финансиране на футболните клубове, може да генерира нелоялна конкуренция, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргарет Вестагер. Професионалният футбол е търговска дейност, която оперира със значителни суми и предоставянето на публични средства трябва да бъде по правилата, а това не се е случило, смята комисарката.

Първата проверка е засегнала Реал Мадрид, Барселона, Билбао и Осасуна. Според комисията те са били третирани неправилно като организации с нестопанска цел и така са получили 5% отстъпка от данъка върху печалбата (25% вместо 30% данък) за разлика от останалите дружества с ограничена отговорност.

Въпреки че Испания е променила в началото на тази година закона, за да прекрати тази практика, клубовете са се възползвали от преференцията повече от 20 години.  Според Европейската комисия сумите, които испанските власти трябва да си вземат обратно, могат да достигнат до 5 млн. евро от всеки клуб.

Втората европейска проверка се фокусира върху Реал Мадрид и  провалена сделка на клуба с общината, заради която местните власти е трябвало да платят компенсация. Става дума за сделка за терен, чиято цена е била завишена с 18,4 млн. евро и така клубът е получил нечестно предимство пред другите клубове. Сега Реал трябва да върне тези милиони.

Валенсия, Еркулес и Елче пък са получили заеми при по-добри условия, тъй като са имали обществени гаранции, въпреки че публичното финансиране не е било свързано с преструктуриране на закъсалите клубове. Сега те трябва да върнат заемите -  съответно 20,4 млн. евро - Валенсия, 6,1 млн. – Еркулес и 3,7 млн. евро Елче.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ