Рекордна сума дивиденти изплатена в световен мащаб за 2013 г.

Рекордна сума дивиденти изплатена в световен мащаб за 2013 г.

Рекордна сума дивиденти изплатена в световен мащаб за 2013 г.

Съвокупният обем  от дивиденти, изплатени от международни публични компании за 2013 г, за първи път в историята е надвишил 1 трилион долара, съобщи The Financial Times като се позова на изследване на компанията Henderson Global Investors.

Акционерите са получили общо 1,03 трлн. долара, което е  с 40% повече от аналогичния показател през кризисната 2009 г. (717 млрд. долара).

Компаниите, работещи на развиващите се пазари, са увеличили плащането към  акционери повече от два пъти в сравнение с 2009 година. Американските корпорации са увеличили дивидентите с 49%, британските -с 39%, а компаниите от Еврозоната – средно с 8%.

Сред лидерите по ръст на сумите за акционери на развиващите се пазари са China Construction Bank и China Mobile. През 2013 г.у китайската банка и мобилният оператор са превели на акционери 10,4 млрд. долара, докато през 2009 г. сумата е била 2,7 млрд.

Световен лидер по обем отчислени дивиденти е нефтената компания Royal Dutch Shell, а след него се нареждат HSBC, Vodafone, Exxon Mobil, Apple, AT&T, Banco Santander и General Electric.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ