Русия овладява кризата с рублата чрез натиск над бизнеса

Русия овладява кризата с рублата чрез натиск над бизнеса

Русия овладява кризата с рублата чрез натиск над бизнеса

В началото на днешната търговия рублата поскъпна рязко до двуседмичен връх спрямо долара и еврото с оглед оказвания натиск от страна на властите в Москва и от страна на Руската централна банка върху големите компании - износителки да продават доларовите си приходи, за да ограничат обезценката на местната валута.

За кратко руската валута поскъпна с близо 4% спрямо долара към двуседмичен връх от 52,88 рубли (най-високо ниво от 8-и декември) и към 65,00 рубли за едно евро. Този нов силен ръст на рублата обаче беше париран и сега тя се търгува с по-скромно повишение от 0,46% спрямо долара към ниво от 54,74 рубли и поскъпва с 0,45% спрямо еврото към 67 рубли.

В средата на декември руската валута се срина до рекордни исторически дъна спрямо долара около 80 рубли и спрямо еврото около 100 рубли, но предприетите през последните дни серия мерки от страна на властите в Москва успяха да доведат до възстановяване на част от нейните позиции на валутния пазар.

Днес вестник "Комерсант" цитира свой неназован източник, според когото премиерът на страната Дмитрий Медведев е подписал указ, задължаващ най-големите руски, експортно ориентирани, компании да продадат част от техните валутни резерви, предаде БНР. Изданието посочва, че през следващите два месеца компаниите могат да осигурят на валутния пазар дневно около 1 млрд. долара.

В същото време и Руската централна банка (РЦБ) обяви, че е провела консултации с най-големите компании - износителки относно мерки, които трябва да бъдат предприети, за да се стабилизира валутният пазар в страната.

Трябва да се има предвид, че руските износители трябва да плащат данъци в края на месеца и това изисква конвертиране на част от техните приходи в чужда валута обратно в рубли.

Въпреки че руският президент Владимир Путин заяви през миналата седмица, че в страната няма да бъде въведен контрол на капитала, според редица икономисти и анализатори на оповестените по-горе мерки може да се гледа като "мека" версия на рестрикции по отношение на капиталовите потоци. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ