Слаб икономически ръст в Еврозоната през октомври

Слаб икономически ръст в Еврозоната през октомври

Слаб икономически ръст в Еврозоната през октомври

Ръстът на частния сектор на Еврозоната остана непроменен миналия месец, но китайската сфера на услугите се разшири с най-голямата си скорост от последните 3 месеца, облекчавайки тревогата от продължителна икономическа неустойчивост, пише Ройтерс, позовавайки се на социологически проучвания.

Липсваха особени признаци, че мащабната програма за стимулиране на Европейската централна банка засилва икономическата активност в блока, а проучването показа, че много фирми са се завърнали към орязването на цените, за да възродят търговията.

„Най-общо икономиката се представя добре, но сме истински разтревожени, че инфлацията остава ниска и ще е необходимо още време, за да достигне целта“, каза Бен Мей от Oxford Economics. “Предвид този факт вероятно ще е уместно предприемането на допълнителни политически мерки.“

ЕЦБ, която иска инфлацията да нарасне до малко под 2%, инжектира по 60 милиарда евро на месец чрез програмата за количествени облекчения от март насам, за да стимулира растежа и инфлацията в 19-те държави във валутния съюз.

Но поради забавения икономически ръст на Китай и продължаващия спад в цените на енергията, вчера президентът на ЕЦБ, Марио Драги, заяви, че предстои преразглеждане на монетарния стимул и че програмата за количествени облекчения може да бъде подсилена на следващото събрание на финансовата институция през декември.

Миналата седмица икономисти, анкетирани от Reuters, казаха, че е много вероятно ЕЦБ да увеличи и разшири програмата си и допълнително да ореже лихвите по депозитите, които вече са отрицателни.

Пекин също въведе поредица от помощни мерки през последната година, за да предотврати рязкото забавяне, сред които орязване на лихвите цели 6 пъти от ноември 2014 насам и облекчаване изискванията за задължителните резерви на банките 4 пъти от началото на годината.

В миналото бе нужно доста време подобни политики да окажат влияние, но според някои икономисти Пекин ще предприеме допълнителни ходове в следващите месеци.

Въпреки че китайският PMI се повиши до 52,0 пункта спрямо 50,5 през септември – най-ниското ниво за предходните 14 месеца – друго проучване от тази седмица показа, че колосалния производствен сектор на страната се е свил.

Новинарската агенция Xinhua цитира китайския президент, който каза, че в следващите 5 години страната може да поддържа годишен икономически ръст от около 7%, но съществуват неясноти, сред които са слабата глобална търговия и големия вътрешен дълг.

Китайската икономика е нараснала с 6,9% между юли и септември спрямо година по-рано, падайки под 7-процентовия праг за първи път от времето на глобалната икономическа криза. Някои пазарни анализатори обаче смятат, че истинският ръст е доста по-слаб, отколкото сочат правителствените данни.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ