Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Служебното правителство готви нов заем

Служебният кабинет е подготвил договарянето на нов заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 500 млн. евро.

Отпускането на средствата ще стане възможно след сключването на "Финансово споразумение между Република България и Европейската инвестиционна банка за периода 2014 – 2020 година", съобщи БГНЕС.

Със заема ще се осигурят средства за увеличаване на националния ресурс за съфинансиране на инфраструктурни проекти – магистрали и пътища, жп инфраструктура и изграждане на ВиК канализация.

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова предложи преди месец съфинансирането от българска страна на магистралите от 15% да бъде увеличено на 50%. За целта обаче е нужно вземането на допълнителни заеми.

В процес на усилена подготовка е и Меморандум за сътрудничество между България и Европейската банка за възстановяване и развитие. Чрез финансовите инструменти на ЕБВР ще бъдат подпомогнати развитието на конкурентноспособността на малкия и среден бизнес, енергетиката, както и изграждането на административен капацитет в местната власт по изпълнение на проекти с европейско финансиране.

Разработването на двата стратегически документа между България и ЕИБ и ЕБВР се извършва под контрола на вицепремиера по европейските фондове Илияна Цанова, която напусна работата си в ЕБВР в Лондон, за да се включи в кабинета "Близнашки". Самото финализиране и подписване на двата документа вероятно ще се извърши от следващото правителство, а след това те трябва да бъдат ратифицирани и от Народното събрание.

още от Финанси
14
Четвъртък
Ноември