Стартира търговията с акции на „Сирма Груп” на БФБ

Стартира търговията с акции на „Сирма Груп” на БФБ

Стартира търговията с акции на „Сирма Груп” на БФБ

Търговията с акции на Сирма Груп Холдинг” АД на регулиран пазар стартира днес. За около час компанията прехвърли през Българската фондова борса (БФБ) 3,678 млн. акции, при средна цена 1,211 лв. за лот.

"Това е много важен момент в историята на Сирма Груп. След 23 години работа достигнахме един логичен етап, в който за да продължим с още по-бързи темпове развитието и експанзията си на международните пазари, се нуждаехме от финансиране. Поставихме си много амбициозна цел и я изпълнихме – направихме най-голямото публично предлагане за последните 8 години на Българската фондова борса. Ние оценяваме високо доверието, което ни гласуваха инвеститорите - то е признание за нашия професионализъм, отговорност, но преди всичко възможност да променяме света всеки ден. Надяваме се, че ще вдъхнем кураж на още фирми от технологичния бранш да последват примера ни, което вярваме, че ще повлияе положително и на БФБ, и на ИТ сектора като цяло, който се наложи като един от най-рентабилните и  динамично развиващи се в нашата икономика", заяви Цветан Алексиев, изпълнителен директор на "Сирма Груп Холдинг".

Търговията на борсата започва две седмици по-рано в сравнение с очакваната от ЕЛАНА Трейдинг АД - инвестиционния посредник, който осъществи първичното публично предлагане на софтуерната компания.

На 16 септември софтуерният разработчик стартира едно от най-големите първични публични предлагания на БФБ. Емисионната цена бе 1,20 лв., а софтуерната фирма набра 11,5 млн. лв., увеличавайки капитала си с 9 523 362 акции.

Близо половината акции 4,4 млн., които бяха записани по време на първичното публично предлагане (IPO) на "Сирма груп", бяха придобити от, издателя на „Мениджър” и „Мениджър Нюз” - Васил Мирчев за общо 5,28 млн. лв. при емисионната цена от 1,20 лв.

Най-много акции сред юридическите лица са записали Алианц Банк България АД с 833 334 броя, ЗММ Солар ЕООД с 560 000 акции, и ДФ ЕЛАНА Балансиран Евро фонд с 370 000 книжа. Книжа са записали и фондове на Карол Капитал Мениджмънт, ОББ Асет Мениджмънт, Селект Асет Мениджмънт, Скай Управление на активи, ПФБК Асет Мениджмънт (ИД Надежда) и също така два посредника в лицето на ПФБК и мениджъра по предлагането ЕЛАНА Трейдинг.

Към 11 часа водещите индекси се движат на печалба.

SOFIX прибавя 0,99 пункта, или 0,22%, до 441,03 пункта.

BGBX40 се увеличава с 0,30 пункта, или 0,34%, до 88,45 пункта.

BGTR30 нараства с 1,33 пункта, или 0,37%, до 362,00 пункта.

BGREIT пада с 0,01 пункта, или 0,01%, до 95,60 пункта.

Българските индекси са в разрез с европейските, които записват спад от 0,22% за немския DAX до 0,70% за френския CAC 40. Азиатските индекси приключиха без посока – от минус 0,39% за хонконгския Hang Seng до плюс 0,70% за южнокорейския Kospi.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ