Хампарцумян: Трудно можем да постигнем икономически ръст от 4,5%

Хампарцумян: Трудно можем да постигнем икономически ръст от 4,5%

Хампарцумян: Трудно можем да постигнем икономически ръст от 4,5%

Поисканият от премиера икономически ръст от 4,5% е трудно постижим. Реалният ръст на който бихме могли да се надяваме, е между 2 и 3%. Това заяви в ефира на БНТ банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му бежанците могат да допринесат за икономическия растеж, ако се опитаме да ги интегрираме. „Например, бихме могли да взимаме сирийски християни или хора с определени умения и да се опитаме  да ги интегрираме. Много държави, които имат демографски проблем или проблем с изтичане мозъци, правят така”, посочи банкерът.

В коментар на думите на Джордж Сорос във връзка с евентуална криза в китайската икономика, която би могла прерасне в нова световна криза, Хампарцумян каза, че по-скоро има слабост на китайските борси, отколкото на китайската икономика. „В този план опасността от глобална криза не е голяма. А Сорос, като спекулант в бизнес смисъл, понякога изрича думи, които са директна манипулация на пазара, е мнението на българския банкер. Европейските пазари не са заплашени, убеден е Хампарцумян.

Относно това дали България трябва да влезе еврозоната, Хампарцумян заяви, че това трябва да стане възможно най-бързо, въпреки че наскорошно проучване показа, че 74% от българите искат левът да се запази, а едва 9% са в подкрепа на еврото.

„Колкото по-скоро България влезе в еврозоната, толкова по-добре, тъй като вече покрай фиксирания курс на лева спрямо еврото, сме изконсумирали негативнните ефекти, доколкото ги има. В същото време позитивните ефекти ги няма. Ако сега бяхме членове на еврозоната, най-вероятно лихвите по кредитите щяха да бъдат по-ниски, защото това предполага по-висока степен на интеграция с най-развитите държави”, посочи Хампарцумян.

Според него фундаменталният разговор в този смисъл е искаме ли да бъдем част от А отбора на Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ