нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Автомобилният гигант Стелантис спира временно производството си в Италия

Getty Images

Автомобилостроителният гигант Стелантис (Stellantis) ще спре производството на коли в италианския си завод в Мелфи за периода 2-12 април заради слабото търсене на фона на пандемията. Това съобщиха днес синдикални представители, цитирани от Ройтерс.

Четвъртият по големина в света автомобилен концерн произвежда в Мелфи моделите Джип Ренегейд (Jeep Renegade) и Компас (Compass), както и компактния Фиат 500Екс (Fiat 500X). Дейността на завода многократно бе нарушавана заради слабото търсене и световния недостиг на полупроводници. Синдикати съобщиха миналата седмица, че компанията обмисля да спре за постоянно една от двете производствени линии там, за да се справи с производствения си свръхкапацитет в Италия, отбелязва БТА.

Регистрациите на нови автомобили в Европа са намалели с 23 процента на годишна основа през първите два месеца на 2021 година, според браншови данни, тъй като продължителните антиепидемични ограничения и свързаната с тях несигурност продължават да оказват влияние върху решенията на домакинствата и компании за значителни разходи. Над 7000-те работници от завода в Мелфи ще бъдат включени в правителствената схема за запазване на заетостта. 

още от Автомобили