нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Daimler дава 2,2 млрд. долара за обезщетения в САЩ

Снимка: Guliver / Getty images

Германският автомобилен гигант Daimler е постигнал споразумение за 2,2 млрд. долара за уреждане на  разследванията на американските регулатори и за искове на собственици на превозни средства на компанията във връзка с проверките за манипулация на софтуера на дизелови двигатели, предаде БТА.

Споразумението разрешава граждански и екологични искове, свързани с 250 хил. дизелови леки автомобили и микробуси в САЩ,

От автомобилопроизводителя заявиха, че очакват разходите по уреждането на делата и разследванията на американските власти да достигнат около 1,5 млрд. долара, а тези за гражданските искове да струват на компанията около 700 млн. евро. От фирмата прогнозират да има и допълнителни разходи.

Производителят на автомобилите Mercedes-Benz заяви още, че очаква това споразумение да повлияе на свободния му паричен поток за следващите три години, като основното въздействие ще бъде в рамките на следващите 12 месеца.

Дизеловите автомобили се превърнаха в обект на разследвания и от властите в САЩ, след като през 2015 г. Volkswagen призна, че е инсталирал таен софтуер, които е манипулирал тестовете за вредни емисии в 580 хил. превозни средства в САЩ.

Скандалът, станал известен като „Дизелгейт“ струва на Volkswagen над 25 млрд. долара. Компанията също така прекрати продажбата на дизелови автомобили в САЩ.

Миналата година Fiat Chrysler постигна споразумение за 800 млн. долара за уреждане на искове по сходни обвинения.

още по темата
още от Автомобили