нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ford се отказа от съвместното разработване на електрическо превозно средство с Rivian

Пикапът на Rivian

Снимка: Getty images

Автомобилният гигант Ford се отказа от плановете си за съвместно разработване на електрическо превозно средство със стартъпа Rivian, предаде Блумбърг.

Ford бе сред първите инвеститори в стартиращата компания, като през 2019 г. вложи 500 мил. Долара в нея и представи планове за разработване на съвместен plug-in хибрид. Оттогава насам Ford увеличи инвестицията си в компанията на 1,2 мрлд. долара, като стойността на дела на традиционния производител на автомобили се увеличи десетократно, след като Rivian дебютира на борсата на 10 ноември и вече има пазарна капитализация от 115 млрд. долара – повече от Ford и Генерал Моторс.

Напоследък Ford охлажда отношенията си с базирания в Ървайн, Калифорния стартъп, чиито първи продукт е електрически пикап, който ще се конкурира с дебютиращият следващата пролет Ford F-150 Lightning, През септември Ford се отказа от мястото си в борда на Rivian.

Когато пандемията завладя света в началото на 2020 г., Ford отказа да разработи електрическо превозно средство с марката Lincoln заедно Rivian, но каза, че все пак смята да си сътрудничи със стартиращата компания по друг модел. Сега и тези планове са отменени.

„Ние уважаваме Rivian и сме провели обширни проучвателни дискусии с тях. И двете страни обаче се споразумяха да не преследват какъвто и да е вид съвместно разработване на превозни средства или споделяне на платформи“, каза в изявление Майк Ливайн, говорител на Ford. „Виждаме изключително търсене на нашата първа серия от електромобили – F-150 Lightning, Mustang Mach-E и E-Transit, както на дребно, така и за търговски цели“, каза той.

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли също коментира решението за отказ от съвместна разработка с Rivian като заяви, че от компанията вече са по-уверени в способността си да бъдат лидери в електрическото пространство, отколкото във времето, когато са направили инвестицията си в стартъпа.

„Тъй като Ford разшири собствената си стратегия за електрически автомобили и търсенето на превозни средства Rivian нарасна, ние взаимно решихме да се съсредоточим върху собствените си проекти и доставки. Връзката ни с Ford е важна част от нашето пътуване, а Ford остава инвеститор и съюзник по нашия споделен път към електрифицирано бъдеще“, коментираха от Rivian.

още по темата
още от Автомобили