нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция подготвя план за финансиране на автомобилния сектор

Това обяви финансовият министър Бруно льо Мер. /Getty Images

До 15 дена френското правителство се надява да анонсира план, с който да подпомогне автомобилния сектор – един от най-засегнатите от пандемията от коронавируса. Това обяви финансовият министър Бруно льо Мер в интервю за радио „Инфо“, цитиран от „Ройтерс“.

Производството на коли в страната бе „парализирано“ заради извънредната обстановка – заводите на Peugeot, Citroen, Opel, Renault временно спряха да функционират и тепърва предстои да се върнат към нормалните си темпове на работа.

В миналия петък льо Мер се срещна с ръководителите на автомобилните компании във Франция, за да обсъдят възможностите за подпомагане. „Готови сме да подкрепим френското търсене на автомобили, но това ще е подкрепа за превозните средства с най-ниски нива на отделяне на вредни емисии във въздуха, както и за електрическите такива“, коментира тогава той и добави, че детайлите по темата ще станат ясни в края на август. Освен това подчерта, че френските автопроизводители трябва да опитат да върнат по-голямата част от производствения си процес обратно в държавата в замяна на помощ от правителството.

В края на април Европейската комисия одобри отпускането на 5 млрд. евро за Renault, от чиито акции Франция притежава 15%.

До 1 юли се очаква властите в страната да лансират и схема за подпомагане на авиационната индустрия.

още по темата
още от Автомобили