Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Главният изпълнителен директор на Nissan подаде оставка

Снимка: Guliver / Getty images

Японският автомобилен гигант Nissan обяви, че Хирото Саикава е подал оставка от постовете главен изпълнителен директор и президент, която влиза в сила на 16 септември, предаде Асошиейтед прес.

Направихме събрание на акционерите и отчитайки желанието на самия Саикава беше взето решение, че той ще напусне постовете си на 16 септември. Временен главен изпълнителен директор ще бъде Ясухиро Ямаути, който сега е управляващ директор. През октомври трябва вече да посочим наследника на Саикава, каза председателят на съвета на директорите на концерна Ясуси Кимура.

С оттеглянето си Саикава поема отговорността за получаваните завишени бонуси, докато е бил на ръководните постове, за което той си призна по-рано. Размерът на съответните бонуси в Nissan се е определял според стойността на акциите на компанията. Тази система е била въведена заради желанието ръководството на Nissan да бъде стимулирано да действа по-активно, да развива корпорацията и да увеличава приходите й, информира БТА.

Нисан остава в центъра на вниманието на фона на скандала с бившия шеф на френско-японския автомобилен съюз Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон.

Карлос Гон и близкият му сътрудник и бивш член на съвета на директорите на Nissan Грег Кели бяха арестувани от токийската прокуратура на 19 ноември миналата година по обвинения във финансови злоупотреби. Според прокурорите Гон не е декларирал точния размер на възнаграждения от 9 милиарда йени (над 80 милиона долара) като председател на съвета на директорите на Nissan от 2010 до 2018 година. По данни на следствието той също така е прехвърлил на корпорацията лични финансови загуби от неуспешни операции с ценни книжа през 2008 година.

Гон бе освободен от поста председател на съвета на директорите на Nissan, Mitsubishi и Renault.

още по темата
още от Автомобили