нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нов бизнес модел: Абонирай се за автомобил

Снимка: Lynk & Co

Компанията Lynk & Co е напът да наложи нов бизнес модел в автоиндустрията, след като разкри подробности около хибридния си модел 01, който всеки може да притежава без закупуване срещу месечен абонамент от 500 евро.

Кросоувърът се предлага в синьо и черно и може да измине 68 км на електричество, пише The Verge. Всеки собственик може да го отдава под наем на други членове в клуба на Lynk & Co, така че да възвърне частично или изцяло средствата, похарчени за месечната такса на автомобила.

Компанията предлага два вида членство – абонамент и наем. Абонатите могат да отдават под наем автомобилите, за които плащат, при техни собствени условия и цени, включително вземане на колата от близка локация с отключване чрез смарт устройство. Сумата от 500 евро включва поддръжка от дилърската мрежа на Volvo, но не покрива разходите за гориво и електричество.

Снимка: Lynk & Co

Този иновативен бизнес модел не изключва и закупуването на колата – в следващите седмици ще бъде обявена самостоятелната ѝ цена. При пускането му в продажба през 2017 г. в Китай 01 е струвал 24 хил. долара. Там обаче брандът разчита на директни продажби, тъй като смята, че пазарът не е достатъчно озрял, за да подкрепя модела на членството. Доставките в Европа ще започнат през следващия април.

Главен изпълнителен директор на Lynk & Co е Ален Висер, ветеран с над 30-годишен стаж в автоиндустрията, включително във Ford, General Motors и Volvo. Компанията функционира като част от китайския холдинг Geely, който придоби шведската Volvo през 2010 година.

още от Автомобили