Затвори

Планът PACE! дава нова посока на Opel

Михаел Лошелер, главен изпълнителен директор на Opel Automobile GmbH

Днес Opel представи стратегическия план PACE! за възстановяване на финансовите основи и засилване на устойчивата конкурентност и растеж на компанията след сливането с PSA. Всички инициативи в стратегията ще допринесат за постигането на положителен оперативен свободен паричен поток, както и повтарящ се оперативен марж от 2% на първия етап до 2020 и 6% до 2026 за автомобилното поделение, заяви Михаел Лошелер, главен изпълнителен директор (CEO) на Opel Automobile GmbH.

„Комбинирайки силните си страни ще бъде разгърната годишната синергия на ниво Groupe PSA на 1,1 млрд. евро до 2020 и 1,7 млрд. евро до 2026. Всички действия ще допринесат за по-нисък финансов праг на равновесие за Opel/Vauxhall от 800 000 автомобила, създавайки печеливш бизнес модел независимо от евентуалните препятствия”, допълни Лошелер.

Имайки пълен достъп до технологиите на Groupe PSA, Opel/Vauxhall ще стане лидер по ниски емисии на CO2 в Европа. Към 2024 г., всички европейски леки автомобили ще бъдат електрифицирани, като ще предлагат изцяло електрическо задвижване или plug-in хибридна версия наред с ефективните двигатели с вътрешно горене. До 2020 г, Opel/Vauxhall ще има четири електрифицирани модела на пазара, включително Grandland X PHEV и следващото поколение Corsa с изцяло електрическа версия.

Компанията ще увеличи своята конкурентоспособност до 2020, например чрез намаляване на разходите с 700 евро на автомобил. Ефективността на маркетинговите разходи ще бъде увеличена с над 10%. Цялостната ефективност ще бъде увеличена чрез намаляване на сложността на всички функции със съотношение между G&A/приходи от 5,6% на 4,7% и целяща да приведе компанията към бенчмарка за индустрията по отношение на съотношението между разходи за заплати и приходи.

Оптимизирането на R&D и CapEx на 7-8% от приходите от автомобили, производство и административни процеси до 2020 и реализирането на работен капитал от 1,2 млрд. до 2022 също ще допринесе за голяма синергия.

Подобряването на конкурентоспособността на производствените заводи ще доведе до нови алокации на автомобили, които ще осигурят по-добра степен на усвояване през следващото десетилетие.

Двете платформи CMP и EMP2 на Groupe PSA ще бъдат разположени във всички заводи на Opel/Vauxhall. Като начало един SUV модел базиран на EMP2 ще се произвежда през 2019 година в завода в Айзенах, а базираният на EMP2 модел в D-сегмента ще се произвежда в Рюселсхайм. Алокацията на задвижващите агрегати в производствените обекти на Opel/Vauxhall ще бъде придружена от преминаване от двигатели и трансмисии на GM към такива на Groupe PSA.

„PACE! ще освободи нашия пълен потенциал. Този план е първостепенен за компанията, да защити нашите служители от препяствията и да направи Opel/Vauxhall устойчива, печеливша, електрифицирана и глобална компания. Нашето бъдеще ще бъде осигурено и ние ще допринесем с нашите германски отлични постижения за развитието на Groupe PSA. Изпълнението вече започна с всички екипи, които са готови да постигнат целите”, подчерта Михаел Лошелер.

Планът е съставен с ясния стремеж да бъдат запазени всички заводи и да има въздържане от принудителни съкращения в Европа. Необходимите и устойчиви съкращения на цените на труда ще се постигнат посредством мерки като иновативни концепции за работното време, доброволни програми и дори схеми за ранно пенсиониране.

Всички нови автомобили на Opel/Vauxhall ще бъдат инженерно създадени в Рюселсхайм, който ще бъде превърнат в глобален компетентен център на целия Groupe PSA. Първите експертни области са идентифицирани, например, горивни клетки, някои технологии за автономно шофиране и асистиращи водача разработки. Това допълнително ще гарантира германското инженерно качество и достъпните нововъведения. Общата бройка на платформите, които Opel/Vauxhall използва за своите леки автомобили ще бъде намалена от 9 в момента на 2 до 2024. Нещо повече, фамилиите двигатели ще бъдат оптимизирани от 10 понастоящем на 4.

„Оптимизирането на архитектурите и семействата от двигателни значително ще намали сложността на разработките и производството, което ще създаде мащабни ефекти и синергии, допринасящи за общата рентабилност”, заяви Лошелер.

Opel/Vauxhall ще премине на ефективните и гъвкави автомобилни архитектури на Groupe PSA по-бързо от очакваното първоначално. От 2024 г нататък всички модели леки автомобили на Opel/Vauxhall ще бъдат базирани на съвместни архитектури на Groupe PSA. Следващият модел, който ще бъде произведен през 2018 година, е Combo, а следващото поколение на бестселъра Corsa – през 2019 г. Този ритъм ще бъде продължен с по една голяма премиера всяка година. Opel/Vauxhall ще лансира 9 нови модела до 2020 г, включително всеки тип каросерия. Тази линия ще даде възможност да се увеличи ценовата мощност на марките Opel/Vauxhall и да се намали разликата спрямо бенчмарка с четири пункта.

Ръстът на продажбите на допълнително профилираните и укрепени марки Opel/Vauxhall ще бъде подкрепен от инициативи като стартирането на дори още по-привлекателни финасови предложения, както и пълно лизингово обслужване чрез Финансовите услуги на Opel и Vauxhall.

Допълнително Opel ще навлезе в над 20 нови експортни пазара до 2022 г. Освен това Opel ще проучи глобалните средносрочните възможности за печеливш износ.

За да стимулира ръста на финансово привлекателната търговия с лекотоварни автомобили (LCV), Opel/Vauxhall ще лансира нови модели и ще навлезе в нови пазари с ясната цел да увеличи своите продажби на LCV автомобили с 25% до 2020 г. в сравнение с 2017 г.

„PACE! е разработен от Opel/Vauxhall в полза на нашите служители като незабавен начин за увеличаване на постиженията”, допълни Лошелер.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66114
0.601996
CNY
10
2.49061
4.01508
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20828
0.452841
RUB
100
2.81877
35.4765
USD
1
1.60275
0.623928