нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Племето чероки поиска Jeep да смени името на модела 4х4

Getty Images

Легендарният 4х4 Jeep Cherokee, който е почти на 50 години, може да бъде принуден да смени името си, тъй като според вожда на едноименното племе е дошло времето компаниите и спортните отбори в САЩ да спрат да го използват, предаде Франс прес.

Вождът на племето чероки Чък Хоскин заяви, че повече няма да толерира използването на името от компанията, потвърди пред АФП говорител на племето. Той е обявил решението си във видеоконферентна връзка на 29 януари на компанията-майка на Джип - Стелантис (Stellantis), появила се от сливането на френския автомобилостроител Пе Ес А (PSA) и италианско-американската компания Фиат-Крайслер (Fiat Ц Chrysler).
Автомобилната компания не отговори снощи на молбата на АФП за коментар, отбелязва БТА.

Вождът на племето чероки даде първа заявка за намеренията си още на 14 януари, когато изпрати декларация до списание "Кар енд драйвър".

"Мисля, че е настъпил моментът компаниите и спортните отбори в тази страна да премахнат индианските имена, изображения и талисмани от продуктите и екипите си. Знам, че това е направено с най-добри подбуди, но за нас не е проява на уважение името ни да е изписано отстрани на автомобила", подчертава в нея той.

Jeep пуска версията 4х4 през 1974 година и оттогава излизат няколко нейни модела.

Отборът по американски футбол на Вашингтон и бейзболният отбор на Кливланд също бяха принудени да се откажат от имената си, заимствани от индианските племена Редскинс и Индиънс, припомня АФП.

още от Автомобили